Taiwan tahab karistada roolijoodikuid surmanuhtlusega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Taiwan kaalub karistuste karmistamist purjus autojuhtidele, kes on põhjustanud surmaga lõppenud õnnetusi ning eriti ränkadel juhtudel võib neid oodata surmanuhtlus.

Taiwani valitsus kiitis täna heaks kriminaalseadustiku muudatused, mis võrdsustaks ohvri surmaga lõppenud joobes sõitmise mõrvaga. Kui tuvastatakse, et tegu oli n-ö tahtlik võidakse eelnõu järgi karistuseks määrata surmanuhtlus.

Ettepanek vajab veel parlamendi heakskiitu.

Valitsus töötas karmi eelnõu välja pärast mitut surmaga lõppenud õnnetust, mis põhjustasid Taiwani avalikkuses laialdast pahameelt.

Jaanuaris sõitis joobes 40-aastane mees kaubikuga otsa taksole. Õnnetuses sai surma kolm inimest ning vigastada samuti kolm, sealhulgas purjus roolikeeraja ise.

Praegu on saareriigis maksimumkaristus joobes sõitmisega surma põhjustamise eest kuni kümme aastat vangistust.

Karistuste karmistamine korduvate rikkumiste eest tähendaks muuhulgas näiteks seda, et purjuspäi rooli istudes surma põhjustamine võiks kaasa tuua eluaegse vanglakaristuse ning tõsiste vigastuste tekitamine 12 aasta pikkuse vabadusekaotuse.

«Surmaga lõppevate joobes juhtimiste hulk on hiiglaslik. Purjus juhi põhjustavad hooletult õnnetusi, mis võtavad elusid ja hävitavad perekondi, põhjustades korvamatut kahju,» teatas Taiwani justiitsministeerium.

Vaid vähesed riigid rakendavad joobes juhtimise eest karistusena surmanuhtlust. Hiina on lubanud hukkunutega õnnetusi põhjustavad juhid hukata ning ka mõnes USA osariigis on võimalik roolijoodikutele määrata surmanuhtlust.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles