Venemaa presidendi Putini toetus püsib stabiilselt 64 protsendil (2)

Ainar Ruussaar
, erikorrespondent
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa President Vladimir Putin Volgogradi ajaloomuuseumis.
Venemaa President Vladimir Putin Volgogradi ajaloomuuseumis. Foto: Alexei Družinin/TASS/Scanpix
  • Putin on jätkuvalt populaarsem kui peaminister ja parlament

Venemaa presidendi Vladimir Putini toetus on selle aasta esimesel kolmel kuul püsinud stabiilselt 64 protsendil, kuid aasta tagasi toetas tema tegevust presidendina 81 protsenti, selgub Venemaa sõltumatu keskuse Levada neljapäeval avaldatud uuringust.

Putinit toetas märtsis 64 protsenti ja tema tegevust ei kiitnud heaks 34 protsenti vastanutest. Aasta tagasi oli presidendi toetus 81 protsenti ja tema vastaseid oli siis 18 protsenti. Kõige kõrgem oli Putini reiting 2015. aasta märtsis – siis oli tema toetajaid 85 ja vastaseid 14 protsenti.

85 protsenti toetas Putinit presidendina ka 2008. aasta märtsis, vaid mõned kuud enne, kui Venemaa presidendiks valiti Dmitri Medvedev, sest põhiseaduse kohaselt ei saanuks Putin uuesti kandideerida. Kõige madalam oli toetus Putinile märtsis 2013, mil ta oli taas valitud Venemaa riigipeaks. Siis toetas Putinit presidendina 63 protsenti ja vastu oli 36 protsenti.

Venemaa valitsusjuhti Dmitri Medvedevit toetas märtsis 34 ja ei toetanud 65 protsenti, aasta tagasi toetas teda peaministrina 44 ja ei toetanud 55 protsenti. Kõige kõrgemale tõusis Medvedevi toetus märtsis 2008 ja 2010, mil ta oli Venemaa president ning teda toetas sellel kohal 75 protsenti küsitletutest. Madalaim oli peaminister Medvedevi toetus selle aasta veebruaris, kui teda pooldas valitsusjuhina 32 protsenti ja vastu oli 67 protsenti.

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev.
Venemaa peaminister Dmitri Medvedev. Foto: Dmitry Astakhov / Dmitry Astakhov/POOL/TASS/Scanpix

Venemaa valitsuse tegevust toetas märtsis 40 ja seda ei kiitnud heaks 58 protsenti, aasta tagasi oli toetus valitsusele 50 protsenti ja vastaseid 49 protsenti. Kõige madalam oli venemaalaste toetus oma valitsusele 2005. aasta märtsis, mil peaminister oli Mihhail Fradkov. Siis toetas valitsuse tegevust vaid 25 protsenti ja vastu oli 61 protsenti.

Venemaa parlamendi riigiduuma tegevust toetas märtsis 36 ja ei toetanud 61 protsenti venemaalastest, aasta tagasi oli toetajaid 44 ja vastaseid 55 protsenti. Kõige suurem ehk 51-protsendiline toetus oli riigiduuma tegevusele märtsis 2014, vastaseid oli siis 46 protsenti. Madalaim oli Venemaa parlamendi reiting 2005. aasta märtsis, siis toetas rahvasaadikuid vaid 18 protsenti ja nende tegevust ei kiitnud heaks 68 protsenti.

48 protsenti vastanutest kinnitasid märtsis, et Venemaa liigub riigina õiges suunas, 44 protsenti leidis aga, et riik areneb vales suunas. Aasta tagasi uskus oma riiki 63 protsenti ja kahtles 23 protsenti. Kõige madalam oli venemaalaste usk Venemaasse 2000. aasta märtsis, siis leidis 28 protsenti, et riik liigub õiges suunas, 52 protsenti arvas, et vales suunas ja 20 protsenti ei osanud hinnangut anda.

Levada-keskus küsitles 21.-27. märtsini 1600 täiskasvanud elanikku Venemaa kõigist piirkondadest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles