Mosambiigis on tuvastatud 139 koolerajuhtumit

Copy
Vabatahtlikud aitamas arstil Lõuna-Mosambiigi külla vajalikke arstimeid kanda.
Vabatahtlikud aitamas arstil Lõuna-Mosambiigi külla vajalikke arstimeid kanda. Foto: Themba Hadebe / AP / Scanpix

Tsüklonist laastatud Mosambiigis on tuvastatud 139 koolerajuhtumit ning puhta joogivee ja sanitaarsete elamistingimuste puudumine ähvardab haiguse levikut plahvatuslikult laiendada.

President Filipe Nyusi ütles pressikonverentsil, et võimud on peatanud operatsioonid 15. märtsil riigi keskosas laastamistööd teinud tsükloni Idai ohvrite päästmiseks. 

Nyusi nimetas loodusõnnetust rängimaks humanitaarkatastroofiks Mosambiigis. 

Torm nõudis Aafrika idaosa riigis vähemalt 468 inimelu ja mõjutas vähemalt 1,85 miljonit inimese elu. 

Presidendi sõnul osales kaks nädalat kestnud otsingu- ja päästeoperatsioonil 945 päästjat. «Me täname neid kõiki. Nad on kangelased,» sõnas Nyusi. 

Koolerat põhjustavad bakterid, mis liiguvad inimeselt inimesele reostunud toidu või joogivee kaudu. Koolera põhjustab akuutset kõhulahtisust ning eriti ohtlik on see lastele.

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) ametnik David Wightwick ütles eile, et massilise vaktsineerimisega koolera vastu alustatakse Mosambiigis järgmisel nädalal ja riik ootab 900 000 doosi kooleravaktsiini kohalejõudmist. 

ÜRO humanitaarabijuht Mark Lowcock on palunud rahvusvaheliselt kogukonnalt Mosambiigile 282 miljonit dollarit (250 miljonit eurot) humanitaarabi kohaletoimetamiseks järgmise kolme kuu jooksul.

Torm mõjutas ligi kolme miljonit inimest Mosambiigis, Malawis ja Zimbabwes, umbes 500 000 on kodutuks jäänud, teatas Maailma Toiduprogramm (WFP).

Miljonid inimesed on puhta joogiveeta ning neil napib toitu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles