WHO: haigused lähevad Aafrika majandusele maksma sadu miljoneid

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA dollarid. Pilt on illustreeriv
USA dollarid. Pilt on illustreeriv Foto: Pexels / CC0 Licence

Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) hinnangul röövivad haigused Aafrika majanduselt sadu miljoneid dollareid aastas, sest ravimata haigustest tingitud kulutused ületavad oluliselt tervishoiu omad.

Aafrika tervishoiule pühendatud kolmepäevase ÜRO konverentsi lõpus avaldatud raportis öeldakse, et WHO hinnnagul kaotas 47 Aafrika riiki 2015. aastal haiguste tõttu umbes 630 miljonit töötundi. 

Kui riigid ei investeeri vajalikul määral tervishoidu ja hügieeni, võrdub aastane kaotus 2,4 triljoni rahvusvahelise dollariga. Tegemist on hüpoteetilise valuutaga, mille ostujõud on võrdne USA dollariga.

«See on piirkonnale ja Aafrikale tervikuna tohutu kaotus,» ütles WHO Aafrika piirkonna direktor Matshidiso Moeti. Tema sõnul kahandaks tähtsamate tervishoiuteenuste rakendamine ning suremus peapõhjuste kõrvaldamine seda kulu pea poole võrra.

Sahara-tagusest Aafrikast on pärit ligikaudu pool viiest miljonist maailma lapsest, kes surevad igal aastal enne viiendat sünnipäeva. 

40 protsentil Aafrika aidsi nakatanutest ei ole võimalust ravi saada.

WHO andmetel on enamik - 59 protsenti - töötundide kaotust põhjustavatest haigustest nakkushaigused, emaduse ja toitumisega seotud hädad, 30 protsenti mittenakkushaigused ja 10 protsenti vigastused.

Poole kehvast tervisest põhjustatud töötundide kaotusest annavad viis riiki - Kongo Demokraatlik Vabariik, Etioopia, Nigeeria, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Tansaania.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles