USA nõudis Filipiinide võimudelt selgust vahistatud ajakirjaniku osas

Copy
Maria Ressa.
Maria Ressa. Foto: Planet Philippines

USA nõudis reedel Filipiinide võimudelt selgust vahistatud ajakirjaniku Maria Ressa osas ja kutsus neid üles juhtumit võimalikult kiiresti lahendama, et naine saaks vabalt edasi töötada.

USA välisministeeriumi eestkõneleja sõnul on Ühendriigid väga mures president Rodrigo Duterte tuntud kriitiku vangistamise pärast.

"Filipiinidel tuleb austada sõna- ja meediavabadust," märgiti avalduses.

Ressa vahistati reedel pettusesüüdistuse alusel.

Veteranreporter, kes nimetati oma töö eest 2018. aastal ajakirja Time aasta inimeseks, vahistati Manila lennujaamas, ütles Ressa veebiportaali Rappler kaasasutaja Beth Frondoso. 

"Nad said ta lennujaamas kätte. Me esitame kautsjonitaotluse," lausus Frondoso AFP-le. 

Veebruaris vahistasid Filipiini võimud Ressa internetilaimu süüdistuse alusel, mis vallandas rahvusvahelise pahameeletormi ja tõi kaasa süüdistused, et valitsus vahistas ta Rappleri kriitilise hoiaku tõttu Duterte suhtes. 

"Kaasus Ressa vastu...on pretsedenditu ja paljastab Duterte valitsuse otsusekindluse sulgeda veebikülg selle usaldusväärsuse ja järjekindluse eest valitsuse tegevuse kajastamisel," ütles inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Carlos Conde. 

2016. aasta juunis Filipiinide presidendiks saanud Duterte on tõmmanud endale rahvusvahelise kogukonna kriitika karmikäelise tegutsemise tõttu uimastikaubitsejate ja -kasutajate vastu. Inimõigusorganisatsioonid on süüdistanud tema valitsust kohtuväliste hukkamiste praktiseerimises niinimetatud uimastitevastase sõja käigus. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles