Mali peaminister hoiatas ÜRO vägede riigist väljaviimise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa sõdurid missioonil MINUSMA Malis.
Saksa sõdurid missioonil MINUSMA Malis. Foto: SEYLLOU / AFP / Scanpix

Mali peaminister ärgitas reedel ÜRO Julgeolekunõukogu (ÜRO JN) jätma riiki umbes 15 000 rahuvalvajast koosnevat missiooni (MINUSMA). 

Peaminister Soumeylou Boubèye Maïga hoiatas, et MINUSMA missiooni kahandamine tugevdab lõpuks terrorirühmitusi ja seab ohtu haprad edusammud rahu suunas. 

Maiga pöördus eile ÜRO JNi poole pärast seda, kui USA abivälisminister David Hale oli väljendanud pettumust, et 2015. aasta Mali rahuleppe jõustamisel pole olnud märkimisväärseid edusamme. Hale'i hinnangul tuleb rahuvalvemissioon ümber hinnata. 

Soumeylou Boubeye Maïga (vasakul) ja Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian.
Soumeylou Boubeye Maïga (vasakul) ja Prantsusmaa välisminister Jean-Yves Le Drian. Foto: EDUARDO MUNOZ / REUTERS / Scanpix

ÜRO JN arutab juunis Mali rahuvalvemissiooni MINUSMA mandaadi pikendamist. 

ÜRO missioon algas pärast seda, kui islamistid hõivasid 2012. aastal riigi põhjaosa. 2013. tõrjusid Prantsuse väed operatsiooni Serval tulemusena nad sealt välja.

Samal aastal alustas riigi stabiliseerimise nimel ka MINUSMA, millest on tänaseks saanud ÜRO kõige ohtlikum rahuvalvemissioon, kus viie aastaga on surma saanud 191 rahuvalvajat. 

Eesti panustab ÜRO rahuvalvemissioonile kahe staabiohvitseriga ning vaatlus- ja nõustamismeeskonnaga. Lisaks teenivad Eesti kaitseväelased Malis operatsioonil Barkhane ning treeningmissioonil EUTM.

2015. aastal sõlmitud Bamako valitsuse ja relvarühmituste vahel sõlmitud rahuleppe eesmärgiks oli taastada Malis stabiilsus, kuid see pole siiski lõpetanud islamistide vägivalda, kes on korraldanud rünnakuid ka Burkina Fasos ja Nigeris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles