Laeva kaaperdanud teismelistele migrantidele esitati süüdistus (2)

Copy
Süüdistuse saanud migrandid varjasid täna kohtust lahkudes oma nägusid.
Süüdistuse saanud migrandid varjasid täna kohtust lahkudes oma nägusid. Foto: Darrin Zammit Lupi / Reuters / Scanpix

Kolm teismelist migranti said täna Malta kohtus süüdistuse nende elu päästnud väikese tankeri kaaperdamise eest Liibüa ranniku lähistel.

Süüdistuse kohaselt ähvardasid nad meeskonda, et alus võtaks suuna Euroopasse, mitte tagasi Liibüasse. Migrandid oma süüd ei tunnistanud. Nad kuulusid 108 aafriklase hulka, kes sel nädalal Türgist Liibüasse teel olnud El Hiblu 1 tankeriga Vahemerel päästeti.

Kapten Nader el-Hiblu meenutas Guardianile ärevat vahejuhtumit: «Nad ründasid kaptenisilda, peksid kõvasti ustele ja akendele ning ähvardasid laeva segi peksta.»

Tema sõnul aidati migrandid varasemalt tankeri pardale ning algul oli õhkkond rahulik, sest aafriklased uskusid, et suund on võetud Euroopa poole. Kui Liibüa rannik paistma hakkas, muutus olukord teravaks ning umbes 25 meest alustas laeval laamendamist ning meeskonna ähvardamist.

Kapteni sõnul oli tal hirm meeskonnaliikmete elude pärast ning sel põhjusel andis ta Liibüale teada, et pöörab otsa ringi ja võtab suuna Euroopasse. Ehkki Liibüa rannavalve saatis appi kaks alust, liikus tanker kiiremini ning sellele ei jõutud järgi.

Arvati, et laev liigub Maltale või Itaaliasse. Selle peale väitis Itaalia siseminister Matteo Salvini, et tankeril randuda ei lubata ja Malta pidi vastumeelselt tegutsema.

Laeva ründas Malta sõjaväe eriüksus. Kinni peeti viis kaaperdamise eest vastutavat isikut, kellest kolmele täna süüdistus esitati. Malta sõdurid andsid kaptenile kontrolli tagasi ning eskortisid laeva Valletta sadamasse.

Malta eriüksuslased laeval.
Malta eriüksuslased laeval. Foto: Roberto Runzaa / ZUMAPRESS.com / Scanpix

Süüdistatavad on vanuses 15-19, üks neist on pärit Elevandiluurannikult ning kaks Guineast.

Vahemere kaudu Euroopasse pääseda üritavate migrantide arv langes eelmisel aastal 140 000 peale, kuid migratsiooniga seotud pinged on Euroopas endiselt teravad, eriti enne mais toimuvaid Euroopa Parlamendi valimisi.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles