Trumpil ei lubata Muelleri raportiga enne avalikustamist tutvuda (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
US President Donald Trump listens to Florida Governor Ron DeSantis (out of frame) during a tour of the Edgar Hoover Dike on Lake Okeechobee in Florida, on March 29, 2019. (Photo by Nicholas Kamm / AFP)
US President Donald Trump listens to Florida Governor Ron DeSantis (out of frame) during a tour of the Edgar Hoover Dike on Lake Okeechobee in Florida, on March 29, 2019. (Photo by Nicholas Kamm / AFP) Foto: NICHOLAS KAMM / AFP

USA justiitsminister William Barr ütles eile, et ei kavatse eriprokurör Robert Muelleri raportit enne selle avalikustamist Valgele Majale ülevaatamiseks anda.

William Barr.
William Barr. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS / Scanpix

Siiani on Barr väljastanud nelja lehekülje pikkuse kokkuvõtte 400 lehekülje pikkusest raportist. USA demokraadid nõuavad aga kogu raporti avalikustamist. Barr ütles senaator Lindsey Grahamile ja kongresmen Jerold Nadlerile saadetud kirjas, et sooviks dokumendi hiljemalt aprilli keskpaigaks avalikustada.

Barr ütles, et justiitsministeerium teeb enne avalikustamist raportis veel muudatusi, sest teatud osad dokumendist pole avalikkuse silmadele mõeldud, kuna kaitsta tuleb USA luureametite töömeetodeid ning allikaid.

Eriprokurör Mueller uuris 22 kuu jooksul Venemaa sekkumist USA presidendivalimistesse, muu hulgas ka seda, kas mõni ameeriklane aitas teadlikult Venemaad.

Barri kokkuvõttes seisab, et Donald Trumpi kampaaniameeskond ei teinud Venemaa valitsusega koostööd, kuid Venemaa üritas nii trollivabriku kui häkkimise kaudu USA valimistulemusi mõjutada.

Eriprokurör Mueller palkas uurimise jaoks 19 advokaati, keda toetasid 40 FBI agenti, luureanalüütikud, kohtueksperdid ja teised asjatundjad. Esitati rohkem kui 2800 kohtukutset, korraldati pea 500 läbiotsimist, paluti tõendeid 13 välisriigilt ning intervjueeriti umbes 500 tunnistajat.

Eriuurija Robert Mueller.
Eriuurija Robert Mueller. Foto: JOSHUA ROBERTS / Reuters / Scanpix
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles