Paavst ja Maroko kuningas: Jeruusalemm on kolme religiooni ühispärand (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroko kuningas Mohammed VI ja Paavst Franciscus kuulutasid Jeruusalemma inimkonna ning eelkõige kolme monoteistliku religiooni järgijate ühiseks pärandiks.
Maroko kuningas Mohammed VI ja Paavst Franciscus kuulutasid Jeruusalemma inimkonna ning eelkõige kolme monoteistliku religiooni järgijate ühiseks pärandiks. Foto: Remo Casilli / Reuters / Scanpix

Paavst Franciscus ja Maroko kuningas Mohammed VI kuulutasid Jeruusalemma inimkonna ning eelkõige kolme monoteistliku religiooni järgijate ühiseks pärandiks.

«Jeruusalemma eriomast multireligioosset iseloomu, vaimset mõõdet ja erilist kultuurilist identiteeti tuleb kaitsta ja edendada,» märkisid nad ühisavalduses paavsti Rabati visiidi ajal. 

Üleskutse tehti ajal, mil pinged vaidlusaluse linna ümber on eskaleerunud, eriti pärast USA presidendi Donald Trumpi otsust tunnustada seda Iisraeli pealinnana ja viia sinna üle Ühendriikide suursaatkond. 

Trumpi otsus tekitas viha palestiinlastes ja islamimaailmas ning rikkus aastakümneid püsinud konsensust, et linna staatuse üle tuleb otsustada Iisraeli ja Palestiina läbirääkimistel. 

Iisrael peab kogu Jeruusalemma enda pealinnaks, palestiinlased aga näevad oma tulevase riigi pealinnana selle idaosa.

Trumpi avalduse järel on paavst Franciscus korduvalt kutsunud üles säilitama Jeruusalemma status quod ning ärgitanud taasalustama kõnelusi kahe riigi lahenduse üle. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles