Galerii: Itaalias marssisid tuhanded gei- ja abordivastase ühenduse vastu

BNS
Copy

Põhja-Itaalia linnas Veronas marssisid kümned tuhanded inimesed USAs pärit gei- ja abordivastase ühenduse Perede Maailmakongressi vastu.

Kuigi Itaalia parempopulistist siseminister Matteo Salvini pidas laupäeval kongressis kõne, siis tema koalitsioonipartnerist Viie Tähe Liikumine (M5S) mõistis kongressi väärtused hukka.

Verona kesklinnas toimus feministide ja LGBT kogukonna värvikas rongkäik, kuhu olid tulnud inimesed üle Euroopa, kaasa arvatud Ühendkuningriigist, Horvaatiast, Saksamaalt, Poolast ja Šveitsist. Koos avaldati meelt kongressi konservatiivse poliitika vastu.

Paljud laulsid Teise maailmasõja aegse Itaalia vastupanuliikumise hümni «Bella ciao» ning hoidsid käes silte, millelt võis muu hulgas lugeda: «Meie keha, meie ihad, meie otsus.»

Kohalike päevalehtede andmeil osales rongkäigul 20 000-30 000 inimest. Organiseerijate sõnul oli arv lähemal 100 000-le.

«Siin Veronas tahavad rahvusvahelised lobid nagu Perede Maailmakongress ja uusliberaalsed grupid kehtestada mudelit, mille järgi peab igal mehel olema naine,» ütles argentina aktivist Marta Dillon uudisteagentuurile AFP. «Seepärast võitlevad nad suletud pere eest, mis on vägivalla masin.»

Laupäeval toimus kongressi istungi teine päev. Istungil anti delegaatidele kummist figuur, mis pidid sarnanema 10-nädalasele lootele. Figuuri all oli sõnum: «Abort paneb tuksleva südame seisma.»

Itaalia parlamendi alamkoja endine president Laura Boldrini ütles, et algatus on koletislik ja mõistis selle hukka.

Istungil käivitati ka komisjon, mis kutsub üles pidama rahvahääletust Itaalia abordiseaduste tühistamiseks. Abort on Itaalias seaduslik 1978. aastast.

Salvini on ürituse peaesineja, kuid esinejate seas on ka Itaalia pereminister Lorenzo Fontana, haridusminister Marco Busetti, Moldova peaminister Igor Dodon, Ungari pereminister Katalin Novak ning Vene õigeusu kiriku kõrge liige Dmitri Smirnov.

«Me pole siin, et kellegi õigusi maha suruda,» lausus parempopulistliku erakonna Põhjaliiga juht istungil.

Salvini koalitsioonipartneri M5S-i juht Luigi Di Maio aga võttis sõna kongressi väärtuste vastu.

«Nägemus, mida see kongress siin Veronas kaitseb, on nägemus maailmast, mis jääb enamjaolt keskaega ja mis peab naist allaheitlikuks.»

1997. aastal ameeriklase Brian Browni loodud Perede Maailmakongress peab iga-aastaseid kohtumisi 2012. aastast. Selle kreedo on tema veebilehe järgi: «kinnitada, tõsta esile ja kaitsta looduslikku peret kui ühiskonna ainsat fundamentaalset ja jätkusuutlikku üksust.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles