Uurimine: Saudi võimud häkkisid maailma rikkaima mehe telefoni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mohammed bin Salman.
Mohammed bin Salman. Foto: ADNAN ABIDI / REUTERS / SCANPIX

Kaubandushiiu Amazoni juhi Jeff Bezose aktifotode avalikukssaamist uurima palgatud Gavin de Becker jõudis järelduseni, et Bezose isikuandmetele ligi pääsemiseks murdsid tema telefoni Saudi Araabia võimud.

De Beckeri hinnangul on telefoni murdmine seotud sellega, et Bezose omandis olev Washington Post kajastas ulatuslikult eelmisel aastal Saudi Istanbuli konsulaadis tapetud ajakirjaniku Jamal Khashoggi mõrva. Khashoggi oli üks Posti kolumnistidest.

«Meie uurijad ja mitu eksperti jõudsid väga suure kindlusega järelduseni, et Saudidel oli ligipääs Bezose telefonile ning nad said (seekaudu) eraviisilisi andmeid,» kirjutas de Becker portaalis The Daily Beast.

Jeff Bezos.
Jeff Bezos. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS / Scanpix

Kuigi kõmuleht National Enquirer maksis info eest Bezose armukese vennale, siis see võis olla suitsukate ning lekitamise kava läks kaugemale ühe mehe püüdest kiirelt raha teenida, lisas uurija.

«On selge, et MBS peab Washington Posti suureks vaenlaseks,» kirjutas de Becker viitega Saudi Araabia kroonprintsile Mohammed bin Salmanile. 

De Becker aga ei täpsustanud, millist Saudi Araabia valitsuse osa ta häkkimise eest süüdistab. Ta ei rääkinud ka kuigivõrd üksikasjalikult uurimise sellest küljest, mille pinnalt jõuti järelduseni, et rünnaku eest vastutab just Saudi Araabia. Uurimise tulemused anti üle föderaalametnikele.

Bezos palkas de Beckeri firma välja selgitama, kuidas tema tekstsõnumid ja fotod Enquireri kätte jõudsid. Bezos süüdistas Enquireri kirjastajat American Media Inc-i väljapressimises, sest leht ähvardas aktifotod avaldada, kui Bezos uurimist ei peata. Amazoni juht keeldus ning avaldas kirjastajalt saadud e-kirjad.

Saudi Araabia ütles algselt, et ei tea Khashoggi saatusest midagi, kuid süüdistas hiljem tema surmas omavoliliselt tegutsenud ametnikke. Khashoggi surnukeha pole senini leitud. USA senat ütles pärast Luure Keskagentuuri (CIA) ametnikega suletud uste taga peetud kohtumist, et Khashoggi mõrva eest vastutab bin Salman.

Jamal Khashoggi.
Jamal Khashoggi. Foto: Hasan Jamali / AP / Scanpix
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles