Venezuela lühendas tööpäeva pikkust (3)

Copy
Venezuela diktaator Nicolas Maduro.
Venezuela diktaator Nicolas Maduro. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Venezuela võimud teatasid eile, et vähendasid seoses voolukatkestustega tööpäeva pikkust ja otsustasid jätta koolid suletuks.

Venezuela valitsus sai eile aru, et elektrit pole piisavalt. «Et tagada pidev elektriga varustatus, otsustas valitsus jätta koolid suletuks ja lühendada tööpäeva pikkust,» ütles kommunikatsiooniminister Jorge Rodriguez riiklikule telekanalile.

Ministri sõnul lõppeb tööpäev nüüdsest kell 14.00, et vähendada koormust elektrivõrgule. Diktaator Nicolas Maduro tegi ühtlasi teatavaks elektrisäästuplaani järgnevaks 30 päevaks.

Venezuelas on elektrikatkestustega harjutud, kuid märtsikuus omandasid need täiesti uued mõõtmed. Nõrk infrastruktuur, vähesed investeeringud ja kehv hoolduskvaliteet tähendavad, et suure tõenäosusega jätkuvad katkestused ka tulevikus. Lisaks on riigist viimase aasta jooksul on riigist lahkunud 25 000 energiasektoris töötanud inimest, mis tähendab, et eksperte on oluliselt puudu. 

Venezuela võimud kuulutasid viimati 28. märtsi järjekordse elektritkatkestuse tõttu puhkepäevaks.

Maduro süüdistas uues üleriigilises elektrikatkestuses terroriste, kes olid väidetavalt rünnanud rajatisi riigi tähtsaima, Guri hüdroelektrijaama kompleksis. Guri jaamas toodetakse 80 protsenti Venezuela elektrist. 

Guri hüdroelektrijaam.
Guri hüdroelektrijaam. Foto: HO / AFP / Scanpix

Maduro väitis Twitteris, et kurjategijad lõid seejärel hooldustööde ajal rivist välja trafod, lisades, et «riukalike terrorirünnakute» eesmärk on Venezuelat destabiliseerida. 

Kommunikatsiooniminister Rodríguez edastas Twitteris fotod leekides elektritootmisrajatistest. Varem oli ta öelnud, et katkestuse põhjustas rünnak laadimis- ja ülekandekeskusele Guri hüdroelektrijaamas. 

Elektrikatkestuste tõttu vihane rahvas tuli eile pealinn Caracase tänavatele. Meeleavaldajate ja inimõigusorganisatsioonide sattusid mõned protestiaktsioonid nn colectivode rünnaku alla. Selle nime all tuntakse valitsusmeelseid vasakäärmuslikke poolsõjaväelisi jõuke, keda režiim relvastab ning oma huvides ära kasutab. 

Maduro on andnud colectivodele loa meeleavalduste mahasurumiseks. Diktaatori hinnangul korraldavad meeleavaldusi vägivaldsed jõugud, kes tahavad teda võimult kõrvaldada. 

Valitsusmeelse rühmituse ehk colectivo liikmed. 
Valitsusmeelse rühmituse ehk colectivo liikmed. Foto: YURI CORTEZ / AFP / Scanpix
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles