Poola preestrid viskasid Harry Potteri raamatud tulle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gdanski linnas viskasid preestrid tulle Harry Potteri raamatuid, Hello Kitty vihmavarju ja mitmeid õnnemeeneid.
Gdanski linnas viskasid preestrid tulle Harry Potteri raamatuid, Hello Kitty vihmavarju ja mitmeid õnnemeeneid. Foto: twitter

Möödunud nädalavahetusel põletasid Poola katoliku kiriku preestrid Harry Potteri raamatuid, öeldes, et tegemist on pühadust teotavate teostega. 

Briti autori J.K. Rowlingi fantaasiaraamatute sarja raamatuid põletati Poola põhjaosas Gdanski linnas. Raamatute põletamisest tehti fotosid, mis postitati preestrite poolt hiljem ühismeediasse koos erinevate tsitaatidega piiblist. 

Foto: Facebook / Kuvatõmmis

Muu hulgas ütles üks tekstilõik, et üks jumala vaenlaste hävitamise meetod on vaenlaste iidolite tules põletamine.

Lisaks Harry Potteri teostele visati tulle Aafrika stiilis näomaske, Hello Kitty vihmavari ja Hinduismile omane kujuke. 

Poola episkopaat ja kohalik piiskop kinnitasid, et esemete põletamine tõepoolest toimus, aga vahejuhtumit keelduti kommenteerimast. 

Raamatute ja teiste esemete põletamine leidis aset pühapäeval, kui kell kümme alanud jumalateenistus lõppes ja preestrid korvitäie põletamiseks mõeldud asjadega õue suundusid.

Teadaolevalt süüdati asjad, mille rahvas oli kirikule nädala jooksul ohverdusena toonud. Väidetavalt oli kirik kutsunud inimesi üles tooma kodust ära asjad, mis on seotud negatiivse energia ja kahtlaste uskumustega. Näiteks toodi põletamiseks erinevaid õnneamulette. 

Kiriku põletamistseremoonia põhjustas sotsiaalmeedias terava arutelu. Oli hulgaliselt inimesi, kes pidasid raamatute ja teiste esemete tules hävitamist tagurlikuks sammuks.

«Ma tahaksin arvata, et see on nali. Kas tõesti põletavad inimesed 21. sajandil imeliku rituaali raames fantaasiakirjandust?,» küsis üks sotsiaalmeedia kasutaja.

Ent oli ka neid, kes kiriku sammu pooldasid. «Saage lahti kõigest, mis ei rõõmusta jumalat ja näete siis, kuidas teie elu muutub,» postitas üks inimene.

Harry Potteri saaga esimene raamat avaldati 1997. aastal. Tegemist on seiklusraamatute sarjaga, mille peategelane on noor võlur. Sarja on kritiseerinud religioossed ja konservatiivsed ringkonnad, sest see keskendub nõiakunstile. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles