Briti eurosaadik jäi Gibraltari tüli tõttu ametipostist ilma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gibraltar.
Gibraltar. Foto: Ben Birchall / PA Wire/PA Images / Scanpix

Ühendkuningriigi saadik Euroopa Parlamendis kaotas esmaspäeval oma ametikoha Brexiti-järgse viisaseaduse läbirääkimistel seoses tüliga eelnõu pärast, kus Gibraltarit nimetatakse Briti kolooniaks.

Parlamendi tsiviilõiguste- ja justiitskomitee esimees Claude Moraes on juhtinud läbirääkimisi seaduseelnõu üle, millega antakse Brexiti järel brittidele viisavabadus.

«Koordinaatorid kohtusid täna ja otsustasid vahetada Brexiti viisaküsimuse raportööri välja,» ütles Briti Tööpartei liige Moraes, lisades, et juhtrolli võtab üle bulgaarlane Sergei Stanišev.

Diplomaadid ütlesid AFP-le, et liikmesriigid tahtsid Moraesi välja vahetada, kuna ta ei tahtnud heaks kiita eelnõud, kus Gibraltarit nimetatakse "Briti krooni kolooniaks".

Parlamendi ametnik ütles AFP-le, et Euroopa Liidu liidrite hinnangul on Moraesil huvide konflikt ja parlamendispiiker Antonio Tajani teavitas teda sellest, kuigi ei palunud tal otsesõnu tagasi astuda.

Osa Briti saadiku kolleege mõistsid selle hukka ja väitsid, et ta sunniti tagasi astuma.

Tšehhi liberaal ja komitee liige Petr Jezek ütles, et parlament «tulistas end jalga», kui eemaldas liikme, kes esindas truult parlamendi positsiooni seaduse osas.

Briti konservatiivist eurosaadik Daniel Dalton ütles, et Moraes sunniti lahkuma, «sest ta oli põhjendatult vastu Hispaania katsele kirjeldada tekstis Gibraltarit kolooniana. Gibraltar on ÜK».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles