Meedia: Kanada kliima soojeneb muust maailmast kaks korda kiiremini (7)

, BNS-i välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kanada keskkonnaminister Catherine McKenna 21. märtsil parlamendi alamkojas.
Kanada keskkonnaminister Catherine McKenna 21. märtsil parlamendi alamkojas. Foto: DARRYL DYCK/The Canadian Press/PA Images/Scanpix

Kanada on kogemas kliimasoojenemist muust maailmast kaks korda kiiremas tempos ja selle mõjusid on enim tunda riigi põhjaosas, vahendas kohalik meedia eile valitsuse uue raporti järeldusi. 

Kanadas on keskmine temperatuur alates 1948. aastast tõusnud 1,7 kraadi Celsiuse järgi ehk umbes kaks korda kiiremini kui globaalne temperaaturitõus 0,8 kraadi samal ajavahemikul. 

Kanada soojeneb tulevikus inimtegevusest tingituna veelgi, selgub täna avaldatavast keskkonnaministeeriumi raportist. 

Riigi põhjaosas põhjapolaarjoone lähedal on temperatuur samal perioodil tõusnud keskmiselt 2,3 kraadi võrra. 

Teadlaste prognooside põhjal võib kogu Kanadat hõlmav keskmine temperatuur näidata sajandi lõpuks kuuekraadist tõusu.  

Kliimasoojenemine toob Kanadas kaasa arvukaid tagajärgi, mille seas on jääkatte sulamine, merevee taseme tõus, tulvad, põuad, kuumalained ja metsapõlengud. 

«Piiratud soojenemisega stsenaariumid saavad teoks ainult juhul, kui Kanada ja ülejäänud maailm vähendavad sajandi teise poole algul süsinikuemissioone nulli lähedale,» hoiatatakse raportis. 

Kanada liberaalne valitsus eesotsas peaminister Justin Trudeau'ga püüab täita riigile Pariisi kliimaleppe alusel võetud eesmärki vähendada 2030. aastaks süsinikusaastet 30 protsenti 2005. aasta tasemega võrreldes. 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles