Turvanõunik: Valge Maja andis juurdepääsu riigisaladusele 25 sobimatule inimesele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise turvanõuniku sõnul andis Valge Maja juurdepääsu riigisaladusele 25 inimesele, kelle taotlus oli algselt tagasi lükatud.
Endise turvanõuniku sõnul andis Valge Maja juurdepääsu riigisaladusele 25 inimesele, kelle taotlus oli algselt tagasi lükatud. Foto: Andrew Harnik / AP / Scanpix

Valge Maja andis riigisaladusele juurdepääsu loa 25 inimesele, kelle taotlus oli algselt tagasi lükatud kuna neil olid kas sidemed välisriikidega, seos uimastitarvitamisega või kriminaalne taust, ütles Valge Maja kauaaegne turvanõunik esindajatekojale.

Tricia Newbold rääkis, et tema ja ta kolleegid olid tagasi lükanud kümned juurdepääsuloa taotlused, kuid Valge Maja andis neile inimestele hiljem loa sellest hoolimata. Selliseid juhtumeid oli kokku 25. Kui Newbold oma ülemusele asja kaebama läks, siis viidi ta üle madalamale ametikohale.

Newboldi sõnul olid taotlusest keeldumiste põhjuste seas sidemed välisriikidega, huvide konflikt, kuritegelik taust, suured võlad ning uimastite tarvitamine. 

«Ma tahan, et oleks üldteada, et tegemist on süstemaatilise probleemiga,» põhjendas Newbold otsust teema avalikuks teha.

Newboldi väited sisaldusid kirjas, mille avaldas eile Marylandi osariigi esindaja ja esindajatekoja järelevalve- ja reformikomitee demokraadist esimees Elijah Cummings. Komiteel on käsil uurimine seoses ligipääsulubade andmisega Trumpi väimehele Jared Kushnerile, endisele riikliku julgeoleku nõunikule Michael Flynnile ja endisele nõunikule Rob Porterile.

President Donald Trumpi väimees Jared Kushner ja tütar Ivanka Trump.
President Donald Trumpi väimees Jared Kushner ja tütar Ivanka Trump. Foto: Ron Sachs/CNP/AdMedia/SIPA / Ron Sachs/CNP/AdMedia/SIPA / Scanpix

Cummingsi sõnul andis Newbold tema komiteele ülevaate tõsistest riikliku julgeoleku alastest rikkumistest Trumpi administratsiooni kõrgeimal tasemel. 

Komitee esimees nõudis kirjas Valge Maja õigusnõunikule Pat Cipollonele informatsiooni ka riikliku julgeoleku nõuniku John Boltoni ja presidendi tütre Ivanka Trumpi kohta, kes töötab riigipea nõunikuna. 

Kiri avaldati umbes kuu aega pärast seda, kui New York Times kirjutas, et Trump käskis ametnikel anda Kushnerile riigisaladuse loa, kuigi sellele olid vastu julgeolekuametnikud. Newbold rääkis varem ka NBC Newsile oma muredest seoses lubade andmisega.

«Newboldi sõnul oli neil inimestel rida tõsiseid diskvalifitseerivaid omadusi, nende seas välismõjud, huvide konflikt, käitumine, finantsprobleemid, uimastitarvitamine ja kriminaalne taust,» kirjutati Cummingsi memorandumis.

Ta lisas, et kavatseb kutsuda komitee ette tunnistusi andma ka Newboldi endise ülemuse Valge Maja personalijulgeoleku ametis Carl Kline'i.

Newbold ütles, et tõstatas oma mured ka ülemustega Valges Majas, kuid neile ei vastatud. Selle asemel saadeti ta jaanuaris hoopis kaheks nädalaks palgata puhkusele. Selle põhjenduseks toodi asjaolu, et ta ei järginud uut nõuet, et faile skännitakse eraldi pdf-failidena.

Ametnik rääkis, et kui ta veebruaris tööle naasis, eemaldati ta julgeolekukontrolli protsessist ja järelevalvaja rollist.

USA meedia ja demokraadid on esitanud küsimusi Trumpi valitsuse ametnike riigisaladusele ligipääsu saamise tingimustele alates administratsiooni ametisse astumisest saadik. Michael Flynn on mõisteti pärast ametist lahkumist süüdi ebaseaduslikus lobitöös ning Jared Kushnerit on saatnud kahtlused tema ärisidemete kohta välisriikidega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles