Teenijanna julm mõrv põhjustas Pakistanis arutelu lapstööliste olukorra üle

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uzma Bibi töötas teenijana jõuka Pakistani perekonna juures. Veel teadmata asjaoludel lõid tüdruku palkajad ühel päeval teda söögiriistadega ja viskasid tema surnukeha kraavi.
Uzma Bibi töötas teenijana jõuka Pakistani perekonna juures. Veel teadmata asjaoludel lõid tüdruku palkajad ühel päeval teda söögiriistadega ja viskasid tema surnukeha kraavi. Foto: Arif Ali / AFP / Scanpix

Kraavist leitud pakistani teismelise teenijanna vägivallatunnustega surnukeha tõstatas riigis taas tähelepanu keskpuntki probleemi, millega seisavad silmitsi paljud teenijannana töötavad inimesed, eelkõige lapsed. 

Politsei teatel suri 16-aastane Uzma Bibi tänavu jaanuaris pärast seda, kui teda löödi mitu korda söögiriistadega peapiirkonda. Vägivallajuhtum leidis aset majas, kus ta kaheksa kuud teenijannana töötanud oli. Mõrvas kahtlustatavana vahistati tema palkaja ja veel kaks naist.

«Ma ei anna alla, eelistan surma, ma ei luba neil pääseda. Ma tahan näha, et nad maksavad oma teo eest,» ütles tüdruku isa Muhammad Riaz uudisteagentuurile AFP.

Rahvusvahelise Tööorganisatsiooni (ILO) andmeil töötab Pakistanis rikkamate perekondade heaks teenijana 8,5 miljonit inimest, kellest paljud on alaealised. Nende palk on äärmiselt madal, näiteks teenis tapetud Bibi kuus vaid ligikaudu 4000 ruupiat ehk 25 eurot.

«Sageli näevad vanemad võimalust kasutada lapsi selleks, et päästa perekond vaesusest,» ütles Pakistani ainsa teenijate ametiühingu esindaja Arooma Shahzad.

Paraku ootab paljusid teenijaks läinud inimesi töökohas ees ekspluateerimine, vägivald ja seksuaalne ärakasutamine. Pakistani patriarhaalne kultuur ja tugev klassisüsteem takistavad ohvreid abi otsimast.

16-aastase Uzma surm on üks paljudest näidetest selle kohta, millise ohuga Pakistani teenijad silmitsi seisavad.

2016. aastal mõisteti vanglakaristus abielupaarile, kes piinas 10-aastast teenijannat, 2017. aastal esitati süüdistus kuulsale teletöötajale, kes hoidis teenijannat vastu tema tahtmist oma kodus kinni.

«Teenijatena tööle asuvad alaealised leiavad end sageli haavatavast olukorrast ja vägivalla ning ärakasutamise ohvrina,» ütles Shahzad.

Kuigi ametlikult on Pakistanis keelatud nooremate kui 15-aastaste palkamine, tehakse seda hoolimata keelust ulatuslikult.

15-aastane Saba ütles, et vanemad sundisid teda hiljuti kooli pooleli jätma ja teenijana tööle asuma.

«Mul ei ole valikut, pean töötama iga päev kahes majapidamises, et oma perekonda aidata,» ütles tüdruk ja ennustas, et ilmselt ootab tema nooremat õde peagi sama saatus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles