KOHALIK VAADE. Leedu näitab sõjakurjategijate kohtlemisel eeskuju (7)

Vaidas Saldžiūnas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa president Vladimir Putin ja kaitseminister Sergei Šoigu tervitamas endist Nõukogude Liidu kaitseministrit marssal Dmitri Jazovit tema 90. sünnipäeva puhul. Neli aastat hiljem mõistis Leedu kohus mõisis Jazovi tagaselja süüdi sõjakuritegudes ja määras talle kümneaastase vanglakaristuse.
Venemaa president Vladimir Putin ja kaitseminister Sergei Šoigu tervitamas endist Nõukogude Liidu kaitseministrit marssal Dmitri Jazovit tema 90. sünnipäeva puhul. Neli aastat hiljem mõistis Leedu kohus mõisis Jazovi tagaselja süüdi sõjakuritegudes ja määras talle kümneaastase vanglakaristuse. Foto: Aleksei Družinin/TASS/Scanpix

Kuigi eelmisel kolmapäeval mõisteti kümnetele endistele Nõukogude sõjaväelastele karistus Vilniuse veriste sündmuste eest 1991. aasta jaanuaris, ei ole neis märgata mingit kahetsust või süütunnet.

«Doktor, kas ma jään ellu?» küsis 23-aastane surev Loreta Asanavičiūtė, jäädes nii alatiseks 1991. aasta 13. jaanuari sümbolina leedulaste mällu. Vilniuse teletorni juures Nõukogude tanki all lömastatud Loreta elu viimaseid minuteid saab siiani Youtube’is näha. Tegu on vaid ühe näitega suurest hulgast avalikust tõestusmaterjalist, mida Moskva keeldub tunnistamast.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles