Soome parlamenti kandideerib 125 kriminaalkorras karistatud inimest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome parlamendihoone ehk eduskunta
Soome parlamendihoone ehk eduskunta Foto: Visit Finland

Soome parlamendi eduskunta valimistel kandideerib 125 inimest, kes on viimase kaheksa aasta jooksul kriminaalkorras karistatud, vahendas Iltalehti.

Soome justiitsministeeriumi andmetel kandideerib parlamendi 200 kohale 2468 inimest, kellest 125 ehk viis protsenti on seadusega pahuksis olnud, ühtekokku on neil kandidaatidel kokku 173 kriminaalkaristust.

Kriminaalkorras karistatud kandidaadid on kokku toime pannud 74 eri kuritegu, kuid valdavalt on tegemist raskete liiklusrikkumistega (26), peksmistega (23), raskes joobes sõidukijuhtimisega (15), joobes sõidukijuhtimisega (14), kuid ka viiel puhul tõsise raamatupidamiskohustuse rikkumise ning neljal juhul tõsise narkokuriteoga.

Enim kriminaalkorras karistatud kandidaate ehk 18 on Soome veteranpoliitik Paavo Väyryneni uue erakonna Seitsme Tähe Liikumine nimekirjas, järgnevad Põlissoomalsed 16, sinised 11 ja Harry Harkimo liikumine Nyt kaheksa kriminaalkorras karistatud kandidaadiga.

Kolmapäeval algas eduskunta eelhääletus.

Eelhääletus toimub Soomes 3.-9. aprillini ja välisriikides, sealhulgas Eestis 3.-6. aprillini.

Soomes toimuvad parlamendi valimised iga nelja aasta tagant ning tänavune eduskunta valimispäev on 14. aprill.

Eduskunta valimistel saavad osaleda vaid Soome kodanikud, kes on valimispäevaks ehk 14. aprilliks saanud vähemalt 18-aastaseks.

Soome parlamendis on 200 rahvaesindajat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles