Pompeo kutsus NATO liitlasi koonduma Venemaa, Hiina ja Iraani vastu (6)

BNS
Copy
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg Washingtonis NATO välisministrite kohtumisel.
USA välisminister Mike Pompeo (vasakul) ja NATO peasekretär Jens Stoltenberg Washingtonis NATO välisministrite kohtumisel. Foto: AP/Scanpix

USA välisminister Mike Pompeo avas neljapäeval Washingtonis NATO 70. sünnipäeva tähistavate alliansi välisministrite kõnelused üleskutsega seista üheskoos Venemaa, Hiina ja Iraani vastu. 

USA välisminister Mike Pompeo avas neljapäeval Washingtonis NATO 70. sünnipäeva tähistavate alliansi välisministrite kõnelused üleskutsega seista üheskoos Venemaa, Hiina ja Iraani vastu. 

Pompeo kutsus välisministrite kohtumist avades NATO riike ühtsusele, et astuda vastu suurvõimude nagu Venemaa, Hiina ja Iraan tegevusest lähtuvatele väljakutsetele. 

Ühendriikide välisministri sõnul on allianss edasiliikumiseks heas positsioonis. 

Sünnipäevameeleolu tumestab USA tüli Türgiga Vene õhutõrjesüsteemide S-400 ostmise pärast ja Ühendriikide nõue, et liitlased, eriti Saksamaa, suurendaksid kaitsekulutusi.

Pompeo ütles, et igal NATO liikmel on kohustus selgitada oma kodanikele kaitse-eelarve suurendamise vajadust, lükates tagasi "kulunud" argumendid avalikkuse vastuseisust kaitsekulutuste tõstmisele. 

"Igal riigil on kohustus selgitada meie inimestele seda, miks need ressursid on vajalikud mitte üksnes meie oma riikide, vaid kogu liidu tugevana hoidmiseks," sõnas välisminister. 

NATO peasekretär Jens Stoltenberg tunnistas kolmapäeval kongressi kahe koja ühisistungil peetud kõnes tõsiseid erimeelsusi alliansis ja kutsus liikmesriike tõstma kaitsekulutusi, et tulla toime globaalsete väljakutsetega, nagu Venemaa üha agressiivsem tegutsemine. 

USA on peatanud hävitajate F-35 müügi Türgile Ankara otsuse tõttu osta Venemaalt õhutõrje raketisüsteemid S-400. Türgi välisminister Mevlüt Çavuşoğlu kinnitas kolmapäeval, et Ankara ei kavatse Vene raketisüsteemidest loobuda. 

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles