Obama valis CIA juhiks Leon Panetta

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leon Panettast saab tõenäoliselt Luure Keskagentuuri peadirektor.
Leon Panettast saab tõenäoliselt Luure Keskagentuuri peadirektor. Foto: AP / Scanpix

Demokraatide esindajate teatel valis Barack Obama Luure Keskagentuuri (CIA) uueks juhiks endise Valge Maja personaliülema Leon Panetta.


Kahe nädala pärast Ühendriikide presidendi ülesandeid täitma asuva Obama valik langes pikaaegse parteisõduri kasuks. Enne Clintoni personaliülemaks asumist oli Itaalia immigrantide perest pärit Panetta 16 aastat esindajatekoja rahvasaadik, teatas Reuters.

Valge Maja personaliülemaks sai Panetta 1994. aastal ja sellel ametikohal töötas ta järgnevad kolm aastat. Pärast Valgest Majast lahkumist on Panetta juhtinud California ülikooli poliituuringute keskust, lisaks kuulub ta mitme äriettevõtte ja kolmanda sektori organisatsiooni nõukogu koosseisu.

Panetta pälvis Obama toetuse vaatamata asjaolule, et tal on rahvusliku julgeoleku küsimustes suhteliselt vähe kogemusi.

Senati luurekomitee juhi Dianne Feinsteini kinnitusel pole talle Panetta valimisest teatatud, kuid ta avaldas rahulolematust Obama valiku üle, sest tema sõnul peaks agentuuri juhtima luureprofessionaal.

Panetta on eelkõige tuntud kui eelarveekspert, sest just majandusvaldkonnas on ta suutnud end kõige paremast küljest näidata. Clintoni ametiajal läbis USA oma ajaloo pikima rahuaegse majanduskasvu perioodi ja Panetta oli eelarve koostamisel üks võtmeisikuid. Analüütikud on toonud esile ka Panetta teadmised valitsuse toimimisest ja töökorraldusest.

Panetta on kuulunud ka Iraagi uurimisrühma, mis tegi vabariiklasest presidendi George W. Bushi administratsioonile korduvalt ettepanekuid sõja lõpetamiseks.

Panetta vahetab ametikohal välja Michael Haydeni, keda demokraadid ja inimõigusorganisatsioonid on kritiseerinud Bushi terrorismivastase sõja liigses toetamises.

CIA on Bushi ametiaja jooksul olnud mitmete probleemide keskmes ja organisatsiooni on süüdistatud luurealastes apsakates. Peamiselt on CIA-le ette heidetud 2001. aasta 11. septembri terrorirünnakute eel tegemata jäänud tööd ja väära luureinfo esitamist Iraagi tuumarelvastuse kohta.

Keskagentuur on tegematajätmistes süüdistanud aga varasemat agentuuri kõrgemat juhtkonda, kes ei pööranud nende sõnul kasvavale terroriohule piisavalt tähelepanu ega eraldanud terrorivõrgustiku Al-Qaeda ohjeldamiseks piisavalt rahalisi vahendeid.

Samuti on CIAd süüdistatud terrorismivastase sõja käigus vahistatute väärkohtlemises. Peamiselt Lähis-Idas ja Aasias asuvatest riikidest pärit terrorismikahtlusega kinnipeetavad toimetatakse kurikuulsasse Guantanamo kinnipidamisasutusse salajastest vanglatest ja eellaagritest, kuhu segaste kriteeriumide alusel kogutakse kokku sadu inimesi.

Enamiku üle neist pole kohut mõistetud, sest vangilaagris ei kehti üldtunnustatud rahvusvahelised normid ja USA seadused. Kinnipeetavatelt tunnistuste saamiseks kasutatakse ekstreemseid ülekuulamistehnikaid, mis on pälvinud avalikkuse hukkamõistu.

CIA direktori ametikoht pole pärast rahvusliku luure direktori ametikoha (DNI) loomist 2004. aastal enam nii mõjukas kui varem, sest kõikide USA luureagentuuride töö üle teostab järelevalvet just rahvusliku luure direktor.

Mõne allika järgi on Obama valinud rahvusliku luure direktori ametikohale eruadmiral Dennis Blairi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles