G7 välisministrid kohtusid Pompeota

Copy
Prantsuse välsiminister Jean-Yves Le Drian ootab oma G7 kolleege.
Prantsuse välsiminister Jean-Yves Le Drian ootab oma G7 kolleege. Foto: AFP/SCANPIX

Seitsme juhtiva tööstusriigi ühenduse G7 välisministrid kohtusid reedel Prantsusmaal ja arutasid ebavõrdsuse ja küberkuritegevusega võitlemist, kuid kõnelustel ei osalenud USA välisminister Mike Pompeo.

Analüütikute sõnul viitab Pompeo kõrvalehoidmine USA jätkuvale skepsisele mitmepoolsuse suhtes. Pompeod asendab tippkohtumisel asevälisminister John J. Sullivan.

Kanada välisminister Chrystia Freeland, kes kohtus Pompeoga varem sel nädalal NATO välisministrite kohtumisel, väljendas Pompeo puudumise pärast kahetsust.

"Ma arvan, et me kõik kahetseme, et Mike pole koos meiega, kuid tema väga võimekas asetäitja on," lausus Freeland ja lisas, et Pompeo oli NATO kohtumisel "väga aktiivne".

Briti välisminister Jeremy Hunt ütles enne Prantsusmaale siirdumist, et "me arutame ohte demokraatiale, sealhulgas küberrünnakud ja sekkumine demokraatlikesse protsessidesse vaenulike riikide poolt".

"Meil pole korralikku strateegiat nende rünnakute heidutamiseks," lisas ta.

Prantsusmaa on oma G7 eesistumise keskseks teemaks seadnud ebavõrdsusega võitlemise ja augustis korraldab president Emmanuel Macron Biarritzis G7 liidrite kohtumise.

Macron proovib vältida läinud aasta fiaskot Kanada tippkohtumisel, kust president Donald Trump ühisavaldust allkirjastamata minema marssis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles