Soome suuremad parteid ei taha Niinistö välispoliitikat muuta

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome president Sauli Niinistö.
Soome president Sauli Niinistö. Foto: Kommersant/Scanpix

Valimistel suurimat häälesaaki lootvad Soome erakonnad ei kavatse muuta senist välis- ja julgeolekupoliitika suunda, selgus laupäeval avaldatud STT küsitluse tulemustest.

Suuremad parteid kinnitavad jätkuvat toetust president Sauli Niinistö poliitilisele liinile ega hakka esitama väljakutset tema julgeolekupoliitika põhimõtetele.

Kõik küsitletud erakonnad peale Põlissoomlaste suhtuvad innukalt Euroopa Liidu kaitsekoostöö arendamisse.

EL-i kaitsekoostöö toetuseks on sõna võtnud ka Prantsuse president Emmanuel Macron. 

Põlissoomlased on seisukohal, et EL-i kaitsekoostööle ei maksa panust teha, sest 22 EL-i liikmesriiki on ka NATO liikmed ja saavad loota alliansi toele.

STT saatis eelmisel reedel välis- ja julgeolekupoliitikat puudutava küsimustiku soatsiaaldemokraatidele (SDP) Koonderakonnale, Põlissoomlastele, Keskerakonnale ja rohelistele, sest need erakonnad on viimasel ajal kõige suurema toetusega.

Vastustest selgub, et Koonderakond ja rohelised tahaksid säilitada võimaluse NATO liikmesust taotleda. Ka Põlissoomlased pooldavad senise NATO-poliitika jätkamist.

Keskerakond ei võta liikmesuse küsimuses selget seisukohta, kuid leiab, et Soome peaks jätma endale julgeolekupoliitiliste otsuste langetamises mänguruumi.

SDP näeb Soome välis- ja julgeolekupoliitika peaeesmärgina hoidumist sõjaliste konfliktide osapooleks sattumast.

Soome põhiseaduse järgi juhib riigi välispoliitikat president koostöös valitsusega. President Niinistö on tegelnud välispoliitikaga aktiivselt, kuid pidanud valitsusjuhtidega läbirääkimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles