Euroopa parempopulistid alustavad europarlamendi valimiste kampaaniat

BNS
Copy
Itaalia asepeaminister ja siseminister Matteo Salvini laupäeval Genova prefektuuris.
Itaalia asepeaminister ja siseminister Matteo Salvini laupäeval Genova prefektuuris. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA

Euroopa suuremad parempopulistlikud parteid alustavad Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniat, kuid nende unistust "paremtiib ühendada" ähvardavad poliitilised erimeelsused ja Brexitiga seonduv.

Euroopa suuremad parempopulistlikud parteid alustavad Euroopa Parlamendi valimiste kampaaniat, kuid nende unistust "paremtiib ühendada" ähvardavad poliitilised erimeelsused ja Brexitiga seonduv.

Euroskeptilistele paremäärmuslikele ja -populistlikele erakondadele prognoositakse 23.-26. mai europarlamendi valimistel viiendikku või isegi rohkem kohti 751-kohalises ainsas Euroopa Liidu valitavas võimuorganis.

Parempopulistide suurimad lootused on seotud Marine Le Peni juhitava Prantsuse Rahvusliidu (NR) ja Itaalia asepeaministri Matteo Salvini marurahvusliku Põhjaliigaga.

Nende kõrval on tähtsat rolli etendamas parempopulistlik Alternatiiv Saksamaale (AfD), mis on muutunud peamiseks opositsioonijõuks Saksa kantsleri valitsuse Angela Merkeli valitsusele.

AfD võtab laupäeval Offenburgis peetaval parteikogunemisel vastu europarlamendi valimiste programmi, mis kutsub looma "isamaade Euroopat" ja väljendab vastuseisu EL-i immigratsiooni-, rahandus- ja kliimapoliitikatele.

Esmaspäeval võõrustab Salvini Milanos Euroopa parempopulistlikke erakondi, et panna vundament tulevasele paremäärmuslikule fraktsioonile europarlamendis.

Salvini ja Le Pen leppisid reedel Pariisis kohtudes kokku ka uue kohtumise korraldamises mais.

"Liidrid kaaluvad ühismanifesti valimiskampaania lõpuks ja uue Euroopa alguse väljakuulutamist," ütles Itaalia siseministri pressiesindaja.

Euroopa euroskeptilised ja parempopulistlikud erakonnad jagunevad praegu europarlamendis kolme blokki - Rahvaste ja Vabaduse Euroopa (ENF), kuhu kuuluvad Rahvusliit ja Põhjaliiga, Euroopa Konservatiivid ja Reformistid (ECR) ja Vaba ja Otsedemokraatlik Euroopa (EFDD).

Salvini unistab EL-i liikmesriikide euroskeptiliste ja rahvuslike jõudude ühendamisest "rahvuslaste internatsionaaliks".

Seni on jõupingutusi selle loomiseks saatnud vaid piiratud edu, osaliselt sellepärast, et erakondade rahvuslik fookus läheb vastuollu mitmerahvuselise lähenemisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles