ÜRO: Liibüa vaenupoolte kohtumine peetakse sõjategevuse kiuste

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ÜRO Liibüa eriesindaja Ghassan Salamé laupäeval Tripolis pressikonverentsil.
ÜRO Liibüa eriesindaja Ghassan Salamé laupäeval Tripolis pressikonverentsil. Foto: AFP/SCANPIX

Liibüa vaenupoolte kohtumine peetakse 14. aprillil hoolimata uuesti puhkenud sõjategevusest pealinna Tripoli ümbruses, teatas ÜRO eriesindaja laupäeval.

Liibüa vaenupoolte kohtumine peetakse 14. aprillil hoolimata uuesti puhkenud sõjategevusest pealinna Tripoli ümbruses, teatas ÜRO eriesindaja laupäeval.

"Me oleme otsusekindlad" kõneluste korraldamises kavakohaselt, "kui tähtsad asjaolud meid ei väära", lausus ÜRO erisaadik Ghassan Salamé Tripolis pressikonverentsil.

Liibüa olukorra siseriiklikke ja rahvusvahelisi võtmetoimijaid koondava konverentsi eesmärk on koostada teekaart parlamendi- ja presidendivalimiste läbiviimiseks Põhja-Aafrika riigis.

Liibüa rivaalitsevad liidrid leppisid eelmisel aastal Pariisis kokku valimiste korraldamises enne aasta lõppu, kuid need jäid omavahelise võimuvõitluse tõttu pidamata.

"Me tahame kinnitada liibüalastele, et jääme liibüa rahva kõrvale, et muuta poliitiline protsess edukaks ilma olukorra eskaleerimiseta," lausus Salamé laupäeval.

Pealinnast Tripolist, kus baseerub Liibüa rahvusvaheliselt tunnustatud valitsus, lõunas puhkesid reedel relvakokkupõrked valitsusmeelse liidu ja Liibüa idaosa valitsusele lojaalse Khalifa Haftari vägede vahel.

Haftari väed teatasid kolmapäeval, et on jõudnud lõpule ettevalmistustega riigi lääneosa "puhastamiseks terroristidest ja palgasõduritest", ning neljapäeval pealetungi alustamisest Tripolile.

Ühtsusvalitsust toetavad relvarühmitused Liibüa lääneosas Misratas tõotasid Haftari vägede pealetungi takistada.

ÜRO Julgeolekunõukogu nõudis reedel ühehäälselt Liibüa vaenupooltelt sõjategevuse lõpetamist.

Liibüa on pärast kauaaegse diktaatori Muammar Gaddafi kukutamise ja tapmisega lõppenud NATO toetatud ülestõusu lõhenenud kahe rivaalitseva valitsuse ja parlamendi vahel ning suur osa riigist on erinevate relvarühmituste kontrolli all.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles