Omaani minister: araabiamaad hajutagu Iisraeli hirmud oma tuleviku üle

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omaani välisminister Yusuf bin Alawi bin Abdullah.
Omaani välisminister Yusuf bin Alawi bin Abdullah. Foto: KHALIL MAZRAAWI / AFP

Kõrge Omaani valitsusametnik ütles, et araablased peaksid astuma samme iisraellaste abistamiseks saama üle «hirmudest oma tuleviku üle» piirkonnas.

«Lääs on pakkunud Iisraelile poliitilist, majanduslikku ja sõjalist toetust ja selle käes on praegu kõik võimuhoovad...sellest hoolimata kardab ta oma tuleviku pärast mittearaabia riigina, mida ümbritsevad 400 miljonit araablast,» sõnas Omaani välissuhete eest vastutav minister Yusuf bin Alawi bin Abdullah.

«Ma usun, et meie araablastena peame seda küsimust analüüsima ja püüdma hajutada neid Iisraeli hirme algatuste ning meie ja Iisraeli vaheliste kokkulepete kaudu,» sõnas minister Jordaanias Punase mere kaldal Maailma Majandusfoorumi (WEF) üritusel.

Paneeldiskussiooni moderaator, ajakirjanik Hadley Gamble küsis ministrilt, kas tema hinnangul on Iisraeli-Palestiina konflikti parim lahendus «Iisraeli ja tema eksisteerimisõiguse tunnustamine.»

Yusuf bin Alawi bin Abdullah vastas sellele eitavalt. «Mitte tunnustamine, vaid tahe panna nad tundma, et nende tulevikku ei ohusta miski,» ütles ta.

Iisraelil on Araabia riikidest diplomaatilised suhted vaid Egiptuse ja Jordaaniaga.

Iisrael on viimasel ajal astunud samme suhete soojendamiseks Pärsia lahe äärsete araabiamaadega.

Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu kohtus veebruaris Varssavis Bin Alawiga silmast-silma. Konverentsil osalesid ka Saudi Araabia, Araabia Ühendemiraatide ja Bahreini esindajad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles