Venezuelas avaldati taas meelt Maduro poolt ja vastu

Copy
President Nicolas Maduro pidas laupäeval toetajatele Mirafloresi palee ees kõne.
President Nicolas Maduro pidas laupäeval toetajatele Mirafloresi palee ees kõne. Foto: Federico Parra / AFP

Venezuelas avaldati laupäeval taas mitmel pool meelt president Nicolás Maduro poolt ja vastu, teatasid opositsiooni esindajad ja kohalikud meediakanalid.

Meeleavaldused leidsid peale pealinna Caracase aset ka teistes suuremates linnades.

Opositsiooni rahvaesindaja  Elimar Diazi andmetel kasutati Maracaibos protestijate vastu pisargaasi ja kohal olid armee soomusmasinad.

Teise opositsioonipoliitiku Adriana Pichardo info kohaselt vahistati meeleavaldusel kaks opositsiooni rahvaesindajat, mis rikub saadikupuutumatust. Hiljem poliitikud Nora Bracho ja Renzo Prieto siiski vabastati.

Pealinnas Caracases marssisid laupäeval ka tuhanded Maduro toetajad. Samal ajal leidis aset umbes sama suur meeleavaldus opositsiooniliidri Juan Guaidó toetuseks.

USA esitas neljapäeval taotluse ÜRO Julgeolekunõukogu istungi korraldamiseks seoses Venezuela halveneva humanitaarkriisiga. ÜRO siseraportist selgus, et Venezuelas vajab humanitaarabi seitse miljonit inimest ehk umbes 24 protsenti Lõuna-Ameerika riigi elanikkonnast.

Riigis kannatab alatoitluse all 3,7 miljonit inimest, mida on kolm korda rohkem kui aastatel 2010-2012, nähtus raportist. Vähemalt 22 protsenti alla viieaastastest lastest kannatab kroonilise alatoitumuse käes.  

USA asepresident Mike Pence teatas reedel sanktsioonide kehtestamisest Venezuela riiklikule naftafirmale ja selle tankeritele.

Sanktsioonide alla langesid Venezuela riikliku naftafirma 34 alust ja kaks ettevõtet, mis toimetavad naftat Venezuelast Kuubale.

"Kõik variandid on endiselt laual. Ja Madurole oleks parem mitte USA otsusekindlust testida," hoiatas Pence.

Sanktsioonid puudutavad ühtlasi Kuubat, mida USA on kritiseerinud Maduro režiimi toetamise eest.

Venezuela peamised liitlased on ka Venemaa ja Hiina. Mõlemad on laenanud selle naftarikkale riigile miljardeid dollareid, et toetada president Maduro valitsust.

Venezuelasse saabus märtsi teises pooles üle 100 Vene sõjaväelase ja suur hulk sõjatehnikat.

Venezuela asevälisminister Félix Plasencia ütles neljapäeval, et andis Vene ametivennale Sergei Rjabkovile üle kutse külastada juunis või juulis tema kodumaad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles