Kaart: millistes riikides on homoseksuaalsus surmanuhtlusega karistatav?

Copy
Seksuaalvähemuste legaalne staatus maailmas.
Seksuaalvähemuste legaalne staatus maailmas. Foto: Ilga

Seoses Brunei otsusega kanda samasooliste suhe surmanuhtlusega karistatavate kuritegude nimekirja, on ÜROs nüüd seitse riiki, kus homoseksuaalsuse eest ootab hukkamine.

Brunei teatas eelmisel nädalal, et jõustab pärast mitu aastat kestnud viivitusi samasooliste seksuaalsuhte eest karistuseks surmanuhtluse. Kuid tegu ei ole ainsa riigiga, kus homoseksuaalsuse eest selline karistus ähvardab.

Rahvusvahelise seksuaalvähemuste õigusi jälgiva ühenduse International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Associationi (ILGA) andmetel on lisaks Bruneile ÜROs veel kuus riiki, kus homoseksuaalsus on surmaga karistatav.

Homoseksuaalsust võib mõnel juhul surmanuhtlusega karistada veel viies riigis. Sarnaselt Bruneile tõukuvad ka osades teistes riikides karimid seadused rangest islami šariaadiseaduste tõlgendamisest.

70 ÜRO liikmesriigis on samasooliste suhted kriminaliseeritud. Neist riikidest 26s on karistuseks võimalik määrata kümne aasta pikkune kuni eluaegne vanglakaristus.

Kollasega on märgitud kaardil riigid, kus geisuhted on kriminaliseeritud, beežiga tähistatud riikides nähakse geisuhte eest ette kuni kaheksa aasta pikkust vabadusekaotust, punasega on märgitud riigid, kus samasoolise suhete eest ootab kuni eluaegne vangistus ning tumepunasega on toodud riigid, kus homoseksuaalsus on surmanuhtlusega karistatav. Nüüd on lisandunud sinna nimekirja ka Brunei.

Vastupidiselt on sinisel skaalal tähistatud riigid, kus valitseb samasooliste õiguste kaitse alates piiratud kaitsest kuni põhiseadusliku kaitseni.

Rohelised leppemärgid tähistavad samasooliste abielu või kooselu seadustamist ja lapsendamisõigusi.

Punaste leppemärkidega on tähistatud sõnavabaduse piirangud seksuaalvähemuste küsimuste osas ning seksuaalse sättumusega seotud mittetulundusühingute tegevuse keelustamine.

Seksuaalvähemuste legaalne staatus maailmas.
Seksuaalvähemuste legaalne staatus maailmas. Foto: Ilga

Suuremat kaarti saab näha siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles