Vene kohus vabastas Serebrennikovi koduarestist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene teatrilavastaja ja filmirežissöör Kirill Serebrennikov mullu novembris kohtus.
Vene teatrilavastaja ja filmirežissöör Kirill Serebrennikov mullu novembris kohtus. Foto: AFP / Scanpix

Moskva linnakohus vabastas esmaspäeval tunnustatud vene lavastaja Kirill Serebrennikovi koduarestist, kuid keelas tal riigist lahkuda, koduarestist vabanesid ka tema kaaskohtualused Sofja Apfelbaum ja Juri Itin.

Moskva linnakohus vabastas tunnustatud vene lavastaja Kirill Serebrennikovi koduarestist, kuid keelas tal riigist lahkuda, koduarestist vabanesid ka tema kaaskohtualused Sofja Apfelbaum ja Juri Itin.

Vene presidendi kultuurinõunik Vladimir Tolstoi nimetas Serebrennikovi vabastamist heaks uudiseks, öeldes, et «seda tulnuks teha juba ammu».

Lavastaja protsess hakkas muutuma märtsikuu lõpus, kui prokurör otsustas vaadata üle materjalid, mida pakkusid Serebrennikovi advokaadid. Eelnevatel kordadel oli kohus ja prokuratuur antud materjalid tagasi lükanud. 

«See ei ole veel võit aga me oleme lähedal,» ütles Kirill Serebrennikov ja kiirustas kallistama oma kolleege ning sõpru kohtus.  

Kohtumajast lahkudes, ütles Serebrennikov reporterilte, et ta varsti jätkab tööd Gogol Centeris, mis on Venemaa juhtiv avangard teater. «See ei ole vaimselt kerge, kuid seal on palju teha. Meil on näidendid, proovid... Aga ma kordan veel ühe korra: midagi pole veel läbi. Me jätkame oma süütuse tõestamist kohtus,» sõnas Serebrennikov. 

Serebrennikovi süüdistatakse riigi poolt teatriprojektile eraldatud rohkem kui kahe miljoni dollari (133 miljonit rubla) omastamises. Ta ise kinnitab, et kasutas raha ettenähtud otstarbel.

Süüdistajad väidavad, et Serebrennikov ja tema kaaskohtualused varastasid aastatel 2011-2014 interdistsiplinaarsele kaasaegse kunsti projektile Platforma eraldatud raha.

Lavastaja peeti kinni 2017. aasta augustis Peterburis, kus tal olid käsil filmivõtted. Kohus algas oktoobris kinniste istungitega.

Poolehoidjad näevad tema vastu algatatud kohtuprotsessis võimude püüet loomevabadust maha suruda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles