Berliin: Merkel võõrustab homme Mayd

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Saksa kantsler Angela Merkel.
Saksa kantsler Angela Merkel. Foto: AIDAN CRAWLEY / EPA / SCANPIX

Saksa kantsler Angela Merkel võõrustab homme Euroopa Liidu erakorralise tippkohtumise eelõhtul Briti peaministrit Theresa Mayd, teatas Berliin täna.

«Kantsler ja Briti peaminister vahetavad arvamusi Suurbritannia Euroopa Liidust lahkumise üle ja kolmapäevase erakorralise tippkohtumise teemadel,» ütles Merkeli pressiesindaja Steffen Seibert.

Briti peaminister püüab 10. aprilli tippkohtumisel keelitada EL-i liidreid rahuldama tema taotlust Brexiti edasilükkamiseks 30. juunini.

Seibert märkis, et lõpliku otsuse algselt 29. märtsil aset leidma pidanud Brexiti teistkordse edasilükkamise osas teevad 27 EL-i liikmesriigi juhid ühiselt. 

Samas on tema sõnul alati olemas head põhjused omavahel rääkimiseks sellises keerulises ja nii Suurbritannias kui ka EL27-s emotsionaalselt laetud olukorras enne esimest tähtaega.

EL-i liidrid andsid märtsis Londonile ajapikendust 22. maini juhul, kui Briti parlament kiidab lahkumisleppe heaks, ja 12. aprillini, kui parlament seda ei tee.

Prantsusmaa on püüdnud suurendada enne tippkohtumist survet May´le. Prantsuse president Emmanuel Macron on öelnud, et EL-i liidrid ei kiida Briti peaministri taotlust Brexit teist korda edasi lükata automaatselt heaks.

Prantsuse välisminister Jean-Yves Le Drian ütles laupäeval, et on saabunud aeg Brexiti kriis lõpetada, sest olukord, kus see domineerib arutelusid EL-is, ei saa jätkuda.

Merkeli pressiesindaja rõhutas täna ka 27 EL-i liikmesriigi juhi ühel häälel rääkimise tähtsust. «Otsustavus ja ühehäälsus on valitsusjuhtide tippkohtumisel otsustava tähtsusega,» ütles Seibert. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles