Niinistö kohtub homme Peterburis Putiniga (19)

BNS
Copy
Soome presidendi Sauli Niinistö ja Vene riigipea Vladimir Putini eelmine kohtumine 2018. aastal.
Soome presidendi Sauli Niinistö ja Vene riigipea Vladimir Putini eelmine kohtumine 2018. aastal. Foto: MATTI PORRE/OFFICE OF THE PRESIDENT OF FINLAND HANDOUT / EPA / SCANPIX

Soome president Sauli Niinistö kohtub homme Peterburis Arktika konverentsi kõrvalt Vene presidendi Vladimir Putiniga ning arutab temaga rahvusvahelisi ja kahepoolseid küsimusi.

Niinistö kavatseb enda sõnul arutada Putiniga muuhulgas olukorda Euroopa Nõukogus, mille tähtsaima otsustusorgani ministrite komitee eesistuja on veel poolteist kuud Soome. 

«Seal ollakse pisut hämmingus selle üle, kas Venemaa jääb Euroopa Nõukogust täielikult kõrvale,» ütles Niinistö ajakirjanikele Peterburisse sõitvas rongis.

Venemaa pole nõukogule liikmemaksu maksnud peaaegu kaks aastat, sest Krimmi annekteerimise tõttu peatati riigi hääletusõigus nõukogu parlamentaarses assamblees (ENPA). Vaidlus käärib ajal, mil ühendus valmistub juunis uut peasekretäri valima. 

«Nüüd on küsimus selles, kas Venemaa saab teha midagi sellist, millega neid oleks võimalik tuua tagasi sellesse töösse, mida loodavad Vene kodanikuühendused,» sõnas Soome riigipea. 

Kui Venemaa lahkub Euroopa Nõukogust, siis ei saa venelased enam taotleda õigust Euroopa Inimõiguste Kohtust ning Euroopas avaneks uus eraldusjoon.

«Euroopa Nõukogu on inimõiguste üle valvet pidav kogu. Kui Venemaa sealtki lahkub, siis dialoog Euroopaga hakkab olema nullilähedane. Meie eesistumise ajal seda asja lõplikult lahendada ei jõuta, kuid oleme taotlenud seda, et see (küsimus Venemaa kaasatusest) püsib avatuna. Et selline võimalus oleks ikkagi veel olemas,» lausus Niinistö.

Soome president lubas tõstatada Putiniga ka olukorra Ukrainas ning Kertši väinas kinni peetud ja Venemaal vangis istuvate Ukraina meremeeste saatuse. Niinistö sõnul üritab ta ära hoida rahvusvahelise korra lagunemist ning külma sõja laadsesse olukorda naasmist.

«Oleme selles suunas liikumas. Kõige hiljutisemad neist on küsimärgid relvastuskontrolli lepingute kohal. Olen pisut mures, et elasime külmas sõjas viimati 1960. aastatel. Sellele järgnenud aastakümnete jooksul liikusime teatud määral kontrollitud külma sõja poole. Oli leppeid. Siis lõppes külm sõda täielikult Nõukogude Liidu lagunemise tõttu. Nüüd oleme liikumas sinna, et nendest vanadest lepingutest on saamas vanaraud,» lausus Niinistö.

Arktika foorumil on teiste seas kohal Rootsi peaminister Stefan Löfven ja Norra peaminister Erna Solberg. Niinistölt küsiti, kas Rootsi ja Norra peaministrid pidasid temaga enne reisi konsultatsioone.

«Nad olid meiega ühenduses küll,» ütles Soome president. 

Tema hinnangul tõuseb Peterburi arutelude käigus esile ka viimasel ajal palju kõneainet tekitanud GPS-signaali häirimise katsed.  

«Ma pole kindel, kui kaugele nad (Põhjamaade juhid) nendes aruteludes loodavad jõuda,» ütles Niinistö. 

Presidendi arvates tõstatatakse see teema ka kahepoolsetes aruteludes.

«Sellest on juba räägitud mitu korda ja võib-olla tehakse seda ka seekord,» lausus Niinistö.

Norra ja Soome ütlesid eelmise aasta sügisel, et Venemaa häiris Norras peetud NATO suurõppuse Trident Juncture ajal GPS-signaali. Aasta algul teatasid ka Norra võimud GPS-i töö häiretest Põhja-Norras. Venemaa eitas GPS-signaali sihilikku segamist.

Vene välisministri Sergei Lavrovi sõnul pole Venemaa asja uurinud, sest väljamõeldisi pole võimalik uurida.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles