El Salvadoris vahistati 117 jõugu MS-13 liiget

Copy
MS-13 jõuguliige.
MS-13 jõuguliige. Foto: STRINGER/EL SALVADOR / REUTERS

El Salvadori politsei teatas esmaspäeval tugeva hoobi andmisest kuritegelikule jõugule MS-13 selle 117 liikme vahistamisega, keda süüdistatakse reas kuritegudes alates mõrvast kuni väljapressimiseni.

USA president Donald Trump on oma immigratsioonipoliitikat kaitstes korduvalt jõugule viidanud ja nimetanud seda ohuks ameeriklastele. Tema väitel on paljud El Salvadori migrandid MS-13 liikmed.

Riigi politseiülem Howard Cotto ütles, et vahistati liikmeid 11 erinevast MS-13 rakukesest, mis tegutsesid pealinna San Salvadori kesklinnas.

Cotto sõnul raskendab El Salvadori jõukude vastast võitlust asjaolu, et pealinnas tegutseva jõugu liikmed elavad mujal.

"Nad tulevad väljastpoolt pealinna kuritegusid sooritama," ütles politseiülem ja lisas, et jõugule "anti tugev hoop".

MS-13 vahistatud liikmetele esitatud süüdistuste seas on 16 mõrva ja väljapressimine.

Trump on ähvardanud peatada USA abi El Salvadorile ja öelnud, et riigi valitsus ei tee piisavalt 70 000-liikmelise jõugu peatamiseks. Umbes 17 000 MS-13 liiget kannab vanglakaristust. 

El Salvadoris on tapmiste määr 51 iga 100 000 elaniku kohta, mis teeb Kesk-Ameerika riigist ühe vägivaldseima riigi väljaspool konfliktitsoone.

MS-13 on rahvusvaheline kuritegelik jõuk, mis sai alguse Californias 1980. aastatel ja mille liikmed on peamiselt Kesk-Ameerika päritolu.

Trump kasutanud jõuguliikmetest immigrantide kohta muu hulgas sõna "loomad".

"Meil on inimesed, kes tulevad siia riiki või üritavad tulla - ja me peatame neist paljud... Te ei kujuta ette, kui halvad need inimesed on. Need ei ole inimesed. Nad on loomad," sõnas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles