Venemaa keelas vangidele jooga, mis muutvat kinnipeetavad geideks

Copy
Noorte kinnipidamiskeskus Peterburis.
Noorte kinnipidamiskeskus Peterburis. Foto: Peter Kovalev/TASS/Scanpix

Kuigi paljud peavad joogat rahustavaks tegevuseks, on üks rahvasaadik Venemaal otsustatud, et tegemist on ohtliku homoseksuaalsust tekitava praktikaga.

Pärast joogatundide alustamist kahes Moskva vanglas pidas riigiduuma saadik vajalikuks teha teavitustööd teiste ametnike seas, selgitamaks jooga ohtlikkuse tagamaid.

«Jooga tekitab kontrollimatut seksuaalset erutust, mis võib viia homoseksuaalsuseni,» kirjutas Venemaa föderaalnõukogu liige Jelena Mizulina justiitsministrile saadetud kirjas.

Mizulina palus minister Juri Tšaikal uurida jooga-algatuse seaduslikkust ning hoiatas, et see võib tekitada rahutusi kogu riigi vanglasüsteemis, kui praktika peaks levima.

Väljaande Moskovski Komsomolets teatel on Mizulina arvates probleemi põhjus selles, et joogatunde viivad peamiselt läbi sööklas töötavad kinnipeetavad ja kui kaasvangid keelduvad geidelt «lobi vastu võtmast», võib see vallandada näljastreike ja rahutusi. Moskovski Komsomoletsi andmetel peatati joogatunnid 5. aprilli seisuga.

Paljud lugejad väljendasid saadiku kommentaaride osas uskumatust. «See on koletu, see on karikatuur,» kirjutas üks sotsiaalmeediakasutaja.

«Ma eelistaks, kui nad keskenduksid pigem riigi tegelikele probleemidele,» lisas teine.

Eile andis Mizulina vastulöögi ja edastas justiitsministrile usuliste sektide uurimisele spetsialiseeruva teoloogi Aleksandr Dvorkini järeldused.

Mizulina eitas, et on kutsunud üles joogaklasse peatama ja soovitas Vene meedia järelvalveorganil kuulutada Moskovski Komsomoletsi artikkel libauudiseks.

Moskva vanglad viisid sisse joogatunnid 2018. aastal pilootprojekti raames ning Vene kinnipidamisasutuste asejuhi Valeri Maksimenko sõnul on tulemused väga paljulubavad.

Maksimenko märkis pärast Mizulina kirja antud intervjuus raadiojaamale Govorit, et vanglates tehtud uuringute andmetel on joogatundides osalevate vangide seas vähenenud kaebustega arstide poole pöördumine.

«See on väga positiivne tulemus,» märkis Maksimenko, lubades, et lähitulevikus joogatundidega jätkatakse.

Maksimenko nimetas «teoloogilise uurimuse» läbi viinud Dvorkinit kummaliseks isikuks ja pseudoravitsejaks ning naeruvääristas väidet, et jooga põhjustab homoseksuaalsust.

«Sel seltsimehel on maailmast väga iganenud arusaam. Me elame demokraatlikus riigis ja inimesed võivad seaduse piires teha, mida soovivad,» lausus Maksimenko. Tema sõnul kaaluvad joogatunde pakkuvad vanglad ka qi gongi tundidega alustamist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles