Kohus: Venemaa rikkus 2014. aastal koduarestiga Navalnõi inimõigusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aleksei Navalnõi.
Aleksei Navalnõi. Foto: AP/Scanpix

Venemaa rikkus korruptsioonivastase aktivisti ja opositsioonipoliitiku Aleksei Navalnõi inimõigusi, kui ta 2014. aastal tükiks ajaks koduaresti pani, märkis täna oma otsuses Euroopa Inimõiguste Kohus (EIK).

See on teine kord, kui EIK on mõistnud Venemaa tegevuse Navalnõi vastu hukka. Otsus langetati ajal, mil pole kindel, kas Venemaa jääb Euroopa Nõukokku, mille alla EIK kuulub.

Navalnõi veetis 2014. aasta veebruaris alanud koduarestis pea aasta. Ta määrati koduaresti pärast seda, kui temale ja ta vennale Olegile esitati süüdistus pettuses ja rahapesus.

Mehed mõisteti 2014. aasta detsembris süüdi. Aleksei Navalnõi sai tingimisi karistada ning tema vend pandi vangi. Mõlemad peavad kaasust poliitiliselt motiveerituks. 

"Talle kehtestatud piirangud, kaasa arvatud suhtluse ranged piirangud, ei olnud proportsioonis kriminaalsüüdistustega, millega ta silmitsi seisis," teatas kohus.

"Lisaks oli selge, et teda koheldi sel viisil eesmärgiga piirata tema avalikku tegevust," lisas EIK.

Kohtu hinnangul rikkus Venemaa Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsiooni. Kohus käskis Venemaal maksta Navalnõile 20 000 eurot valuraha ning tasuda 2665 euro eest kulusid.

EIK taunis novembris Venemaa käitumist Navalnõi korduvas kinnipidamises. Kohtu sõnul rikkusid 2012.-2014. aastal toimunud seitse kinnipidamist tema õigust turvalisusele, õiglasele kohtumõistmisele ja kogunemisvabadusele. 

Kohus ütles, et nende Navalnõile kehtestatud piirangute "eesmärk oli samamoodi piirata poliitilist pluralismi" Venemaal.

Navalnõi tervitas otsust ja nimetas seda võiduks.

"Olen kindel, et sellel otsusel on Venemaal tähtsad tagajärjed neile, kelle peal sellist seadusetust pidevalt rakendatakse," ütles ta oma Instagrami-kontol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles