Barnier: Brexiti ajapikendus sõltub May kavast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Michel Barnier.
Michel Barnier. Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa Liidu Brexiti-läbirääkija ütles teisipäeval, et Briti peaministrile Theresa Mayle pakutav Euroopa Liidust lahkumise ajapikendus sõltub plaanist, mis ta homsele toob.

May üritab viimase hetke diplomaatilise pingutusega veenda EL-i ülejäänud 27 riigi liidreid pikendama Brexitit 30. juunini.

Peaminister vajab aega kompromissi leidmiseks Briti opositsioonilise Tööparteiga, et riigi lõhestunud parlament suudaks neljandal katsel tagada riigile lepinguga Brexiti. Pikenduseta oodatakse, et Ühendkuningriik kukub EL-ist reedel lepinguta välja.

EL on Brexiti tähtaega juba korra pikendanud – algne tähtaeg oli 29. märtsil – ning Barnier sõnul peab May selgitama, mida pikendamine pooltele annab.

«Edasilükkamise pikkus on seotud eesmärgiga -- milleks seda on vaja -- ning sõltub sellest, mida May homme Euroopa liidritele ütleb,» lausus Michel Barnier EL-i erakorralise Brexiti tippkohtumise eelõhtul. 

«Ta tuleb tagasi, et näidata suunda edasi. Seda Euroopa liidrid ootavad... Tema asi on tuua teekaart.»

Barnier rõhutas, et kui ÜK lahkub EL-ist kaootiliselt leppeta, siis pole see EL-i süü.

«Leppeta (Brexit) ei saa kunagi olema EL-i otsus. See saab olema alati ÜK vastutus öelda meile, mida ta tahab,» lausus Barnier.

May kõnelused Tööparteiga pole käegakatsutavat tulemust tootnud ning peatse läbimurde võimalus näib väike.

Barnier sõnul ta siiski loodab, et parteiülene dialoog suudab tulemust siiski toota.

«Uus element selles tõsises ja keerulises olukorras on parteiülesed kõnelused, mis Theresa May ja Tööpartei viimaks käivitasid.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles