Tusk tegi ettepaneku Brexit kuni aastaks edasi lükata (7)

Copy
Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Briti peaminister Theresa May ja Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: PA images/Scanpix

Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk tegi täna Euroopa Liidu liidritele ettepaneku anda Suurbritanniale Brexiti osas kuni aasta ajapikendust, et vältida Ühendkuningriigi kaootilist leppeta lahkumist liidust. 

ELi liidrid andsid märtsis Londonile ajapikendust 22. maini juhul, kui Briti parlament kiidab lahkumisleppe heaks, ja 12. aprillini, kui parlament seda ei tee. Briti peaminister Theresa May on palunud ELilt Brexiti edasilükkamist 30. juunini, kuid Tuski sõnul annavad viimaste kuude sündmused «vähe alust uskuda», et Brexiti küsimuses lõhenenud Briti parlament suudaks selleks ajaks lahkumisleppe ratifitseerida. 

«Seetõttu usun, et me peaksime arutama ka alternatiivi, pikemat edasilükkamist,» kirjutas Tusk kirjas, milles kutsus ELi liidreid kolmapäeval Brüsselis peetavale erakorralisele Brexiti tippkohtumisele. «Üks võimalus oleks paindlik ajapikendus, mis kestaks ainult nii kaua kui vaja ja mitte kauem kui aasta, sest pärast seda on meil vaja langetada ühehäälseid otsuseid mõnede võtmetähtsusega Euroopa projektide kohta,» sõnas ta. 

Sellise korralduse alusel saaks Suurbritannia lahkuda blokist niipea, kui Briti parlament on lahkumisleppe heaks kiitnud. 

«Pikk edasilükkamine pakuks rohkem kindlust ja ennustatavust, eemaldades pidevalt muutuvate äkklahkumise kuupäevade ohu,» kirjutas Tusk. «Enamgi veel, jätkuva patiseisu korral pakuks pikem edasilükkamine Ühendkuningriigile võimaluse oma Brexiti strateegia uuesti läbi mõelda,» lisas Euroopa Ülemkogu eesistuja. 

May külastas teisipäeval algselt 29. märtsil aset leidma pidanud Brexiti teisele ajapikendusele toetuse leidmiseks Berliini ja Pariisi. 

Vastuseks kartustele, et Suurbritannia võib Brexiti pika edasilükkamise korral häirida ELi eelarveplaneerimist ja reforme selleks, et saavutada Brexiti küsimuses järeleandmisi, soovitas Tusk seada ajapikendusele ranged tingimused. Nende seas oleks 600-leheküljelise lahkumisleppe mitteavamine ja Londoni lubadus teha ajapikenduse jooksul ELiga «siirast koostööd». 

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles