Küberõppus paneb liitlaste isetuse proovile (1)

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joonsoo Kim, Sandra Bardon ja Gabor Visky ning Korea Riikliku Julgeoleku-uuringute Instituudi tehtud Smart City mudel, mis võimaldab läbi mängida erinevate SCADA-süsteemide võrkude kaitset. 
Joonsoo Kim, Sandra Bardon ja Gabor Visky ning Korea Riikliku Julgeoleku-uuringute Instituudi tehtud Smart City mudel, mis võimaldab läbi mängida erinevate SCADA-süsteemide võrkude kaitset. Foto: Mihkel Maripuu

Illustreerimaks, kui tõsine on küberkaitses probleem sellega, et isegi liitlasriigid tõrguvad koostööd tegemast, räägib tänavuse Locked Shieldsi õppuse korraldusmeeskonna ungarlasest insener Gabor Visky õpetliku loo.

Visky alustab kirjeldusest, kuidas ehitati üles küberlahinguväli ja anti 23 osalejariigist ehk nn sinisest meeskonnast igaühele kaitsta üks piirkond ühe elektrijaamaga. Lisaks tekitati kõigi nende elektrijaamade vahele ühendused, mille abil saaks oma vooluvõrgu langemisel abi naabrite jaamast, ning manitseti osalejaid, et koostöö puudumine on praegu nõrgim lüli.

Seda tehti esimest korda, et motiveerida võistkondi võistlemise kõrval ka koostööd tegema. «Eeldasime, et kõik panevad ühendused kohe tööle. See on lihtne ja kasulik, see ei maksa midagi, miinuspunkte ei tule,» räägib Visky.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles