Bush moodustab maailma suurima merekaitseala

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA uute merekaitsealade graafik (inglise keeles).
USA uute merekaitsealade graafik (inglise keeles). Foto: Reuters / Scanpix

USA ametistlahkuv president George W. Bush kavatseb parandada oma mainet keskkonnaaktivistide silmis ning teatab peagi maailma suurima kaitseala loomisest Vaikses ookeanis.


Bush avalikustab täna otsuse, millega pannakse alus kokku 195 000 ruutmiili (505 000 ruutkilomeetrit) hõlmavale «rahvuslike meremonumentide» kolmikule, et kaitsta veel puutumata jäänud korallrahusid, haruldasi kalaliike ja veealuseid vulkaane inimtegevuse eest, vahendas AFP.

Need haaravad enda alla maailmamere sügavaima kohana tuntud Mariaani süviku ja Mariaani saarte ümbruse, roosaka korallrahu ja erilise liigirikkusega silma paistva Rose'i atolli Ameerika Samoas ning seitse üksteisest lahus olevat asustamata saart Vaikse ookeani keskosas.

Paljudel saartel keelatakse tööstuslik kalapüük kuni 50 meremiili kaugusel rannikust ning piiratakse ka kalastamise õigust ka põliselanikele või teaduseesmärkidel. Ookeani põhjas võetakse aga kaitse alla paarkümmend vulkaani ja nn musta tossutajat.

«See on väga, väga suur asi,» märkis eile ajakirjanikele Valge Maja keskkonnanõukogu esimees James Connaughton, kes võrdles uute merekaitsealade rajamist tähtsuselt viimase saja aasta jooksul maismaal looduga. Esialgu pole siiski veel teada, kui palju tegelikult nende regioonide kaitse tugevamaks muutub, sest osa sealsetest saartest olid juba varem eristaatuses.

Kolm erinevat kaitsepiirkonda jätavad oma kogupindalaga selja taha ka senise maailma suurima kaitseala Phoenixi saarestiku ümber, mille rajas alles lõppenud aastal Lõunamere riik Kiribati, ning ületavad ka kolme aasta eest Hawaii saarte ümber loodud kaitseala, mis on umbes 140 000 ruutmiili (363 000 ruutkilomeetri) suurune.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles