Põhjapõdrad tungivad Norrast Soome

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhjapõder
Põhjapõder Foto: Margus Ansu

Norra põhjapõdrad on taas hakanud tungima Utsjoki valda Soomes, kuigi kahe riigi vahelisel piiril voolav Tenojoki on veel kohati jäävaba.

Põtru püütakse helikopterite abiga ajada tagasi Norra poolele, kuid see töö on nii mõttetu ja kevadeks võib hukkuda taas sadu põhjapõtru, vahendas Helsingin Sanomat Online.

Soome territooriumil jäävad loomad kalda ja Tenojoke järgiva piiriaia vahelisele alale. Kui toit sellelt kitsalt territooriumilt otsa saab, siis surevad loomad nälga. Norra pool taolist piiriaeda, mis takistaks loomade pääsu jõele, pole.

«Meile on alalist piiriaeda ammu lubatud, kuid mitte midagi pole toimunud. Põtrade pidev otsimine Soomest ja kopteri kasutamine on läinud nii kalliks, et selle raha eest oleks juba mitu aeda saanud. See on lootusetult kallis meile ja riigile,» rääkis Norra põdrakasvataja Kjel-Magne Eira.

Mingil põhjusel püsivad jõe ületanud põdrad kangekaelselt Soome territooriumil, kuigi süüa on seal napilt.

«Põhjapõder on vilets üürnik. Kui loomal lubatakse pisutki paigal olla, siis on teda keeruline lahkuma saada. Põtrade liikumine siia on kestnud paarkümmend aastat. Juba ainuüksi eelmisel talvel ja kevadel hukkus Tenojoki kallastel sadu põtru,» rääkis Utsjoke valla Paistunturi põdrakasvatajate ühistu juht Jorma Harlin.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles