Liibüa sõjategevus seab ohtu 500 000 lapse elu (3)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liibüa ühtsusvalitsust toetavate vägede laskemoon.
Liibüa ühtsusvalitsust toetavate vägede laskemoon. Foto: MAHMUD TURKIA / AFP / SCANPIX

Sõjakindral Khalifa Haftari pealetung Liibüa pealinnale Tripolile seab otsesesse ohtu poole miljoni lapse elu, teatas UNICEF.

ÜRO lastekaitseagantuur UNICEF kutsus eilses avalduses üles kõiki osapooli hoiduma laste vastu toime pandavatest rasketest rikkumistest, näiteks laste kasutamisest sõduritena. Agentuur teatas, et jääb konflikti ajaks Liibüa pinnal tegevaks, et pakkuda abi lastele ja nende peredele.

Eelmise nädalal jõudis haripunkti aastaid kestnud võitlus erinevate riigi relvajõudude vahel, mil välimarssal Khalifa Haftarile lojaalne Liibüa Rahvusarmee alustas pealetungi Tripolile, et kukutada sealne ÜRO toetusega ühtsusvalitsus.

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) teatas eile, et kokkupõrgetes on esimese kolme päeva jooksul hukkunud vähemalt 47 inimest, 181 on saanud viga.

Üheksa ohvrit on tsiviilelanikud, nende seas ka kaks arsti, kes töötasid Tripolis lahingutes kannatanutele esmaabi pakkujatena. ÜRO hinnangul on kodudest lahkunud umbes 3400 inimest.

Haftari vägede pealetungi tagasilöömiseks on Tripoli valitsusele abivägesid saatnud Mişrātah ja Zawia linnade relvajõud, mis ei ole ÜRO tunnustatud valitsuse otsese kontrolli all.

Tobruki linnas asuvat idavalitsust toetava Haftari kontrolli all on suurem osa Liibüa idaosast, lisaks strateegiliselt olulised piirkonnad riigi lõunaosas.

Esmaspäeval sai lahingutegevuses kannatada Tripoli ainus töötav lennujaam Mitiga. Ühtsusvalitsus nimetas lennujaama vastu suunatud õhurünnakut sõjakuriteoks.

Suuremad lahingud on koondunud Tripoli lähedastele aladele ning mõlemad pooled kasutavad üksteise vastu mürsurünnakuid, õhurünnakuid, õhutõrjerakette ja käsirelvasid.

Eile korraldasid arvatavad ISISe liikmed rünnaku Al-Fuqaha linnas, tappes kaks inimest, kellest üks oli linnavolikogu esimees. Lisaks röövisid arvatavad äärmuslased ühe inimese.

ÜRO on kavandanud 14.-16. aprilliks rahukonverentsi Liibüa edelaosa linnas Ghadamesis, et riigis valitsevat kriisi lahendada.

ÜRO erisaadik Liibüas Ghassan Salame kutsus lahingutegevuse eskaleerumise valguses konverentsi alustama niipea kui võimalik, kuid pole selge, kas praegustes tingimustes on sõdivad osapooled valmis üksteisega üldse sama laua taha istuma.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles