Läti poliitik näppupidi aseri rahapesumasinas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nils Ušakovsi Koosmeel on Riiat valitsenud kümme aastat, kuid on nüüd langenud korruptsiooniskandaali. Kahtlast raha liigutanud Aivars Bergers on olnud Koosmeele juhatuse liige ja suurannetaja pea sama kaua.
Nils Ušakovsi Koosmeel on Riiat valitsenud kümme aastat, kuid on nüüd langenud korruptsiooniskandaali. Kahtlast raha liigutanud Aivars Bergers on olnud Koosmeele juhatuse liige ja suurannetaja pea sama kaua. Foto: Leta/Re:baltica

Läti suurima venemeelse erakonna Koosmeel suurtoetaja Aivars Bergers on saanud raha välismaa ettevõtetelt, mis olid segatud Magnitski afääri ja Aserbaidžaani rahapesuskeemi. Bergersi väitel ei mäleta ta asjast midagi.

Ühtlasi Koosmeele juhatusse kuuluv Bergers on saanud 270 000 eurot kahelt rahapesukahtlusega välismaa firmalt, paljastavad Danske Banki ja Swedbanki vaheliste ülekannete kohta lekkinud andmed. Andmed lekitati Rootsi ringhäälingule SVT, mis alustas koostööd Re:Balticaga Läti kasusaajate uurimiseks. Rahapesus kahtlustatavat Danske Banki läbis Swedbanki Balti allharude kaudu umbes 5,8 miljardit dollarit kahtlast raha. Swedbank on rahapesusüüd eitanud.

Ei tea, ei mäleta

Ligi kuue kuu jooksul 2010. ja 2011. aastal sai Bergers ülekandeid Danske Bankist oma Swedbanki arvelduskontole kahelt Suurbritannias registreeritud riiulifirmalt, Murova Systems LLP ja Diron Trade LLP.

Esimest neist kasutati ülekannete tegemiseks suures Vene maksupettuses, mille paljastas Sergei Magnitski. Teine ettevõte oli seotud Aserbaidžaani rahapesujuhtumiga: aseri eliit viis riigist välja miljoneid dollareid, et soetada luksuskaupa ja kinnisvara välismaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles