Euroopa Liit kinkis Ühendkuningriigile Brexiti jaoks aega juurde

Copy
Theresa May.
Theresa May. Foto: SUSANA VERA / REUTERS / Scanpix

Suurbritannia peaminister Theresa May nõustus täna varahommikul Euroopa Liidu pakutud Brexiti edasilükkamisega 31. oktoobrini, teatas Euroopa Ülemkogu eesistuja Donald Tusk.

"Euroopa Liit ja Suurbritannia leppisid kokku Brexiti edasilükkamisega 31. oktoobrini. See tähendab kuus lisakuud, et Ühendkuningriik leiaks parima lahenduse," kirjutas Tusk sotsiaalmeedias.

Ülemkogu arutab kujunenud olukorda uuesti juunis.

"Palun ärge raisake seda aega niisama," pöördus Tusk hilisemal pressikonverentsil Suurbritannia parlamendisaadikute poole.

Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker kinnitas, et komisjon on tulemusega igati rahul. Junckeri sõnul jõudsid kõigi 27 riigi liidrid otsuses üksmeelele.

Prantsuse president Emmanuel Macron hoiatas kolmapäeval Brüsselisse Brexiti kriisikõnelustele saabudes, et Euroopa Liidu liidrid ei ole veel kokku leppinud, kui pikalt Ühendkuningriigi lahkumine edasi lükata. Saksa kantsler Angela Merkel ütles samal ajal, et on avatud pikemale Brexiti edasilükkamisele kui see, mida London taotles.

Iirimaa peaminister Leo Varadkar teatas neljapäeva varahommikul, et Suurbritannia soostus ühtlasi osalema maikuistel Euroopa Parlamendi valimistel.

"Suurbritannia soostus osalema Euroopa Parlamendi valimistel või peab 1. juunil leppeta lahkuma," kirjutas Varadkar sotsiaalvõrgustikus Twitter.

"Meie kõigi huvides on Ühendkuningriigi lepinguga lahkumine. Toetame Ühendkuningriigi püüdlusi olukorra lahendamiseks ja anname neile aega riigisiseselt otsustele jõudmiseks," sõnas peaminister Jüri Ratas.

"Meie jaoks on Ühendkuningriik igal juhul lähedane koostööpartner, kellega soovime tihedaid suhteid ka edaspidi," sõnas peaminister.

Peaminister Ratas toonitas, et ajapikendus ei tohi takistada Euroopa Liidu toimimist ega Euroopa Parlamendi valimiste läbiviimist.

"Meie huvides on, et Ühendkuningriigi EList lahkumisel oleks võimalikult väike negatiivne mõju. Peame tagama EL-i tõhusa toimimise ning keskenduma tulevikule," sõnas Ratas.

May esitas palve Brexiti edasilükkamiseks 30. juunini, et anda talle rohkem aega Suurbritannia korrastatud lahkumise ratifitseerimiseks.

Ülemkogu kordas üle, et lahkumise tähtaja pikendamisel ei avata väljaastumislepingut uuteks läbirääkimisteks ning tulevikusuhete kokkuleppimist alustatakse alles pärast lepingu heaks kiitmist. Samuti ootab Euroopa Liit ajapikenduse jooksul brittidelt lojaalset koostööd ehk Ühendkuningriik ei tohi takistada käimasolevaid läbirääkimisi Euroopa tuleviku üle.

Ülemkogu märkis, et kui Ühendkuningriik ei ole 22. mail ratifitseerinud väljaastumislepingut ja on endiselt EL-i liige 23.-26. mail, on riigil kohustus korraldada Euroopa Parlamendi valimised. Kui Ühendkuningriik seda kohustust ei täida, on riigi EL-ist lahkumise kuupäev automaatselt 1. juuni.

Kui Ühendkuningriik ja Euroopa Liit ratifitseerivad väljaastumisleppe enne kokkulepitud tähtaega, lahkub riik liidust järgmise kuu esimesel päeval. Kuni väljaastumislepingu ratifitseerimine pole lõpuni viidud, tuleb endiselt olla valmis ka Ühendkuningriigi leppeta lahkumiseks EL-ist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles