GALERII. Selgusid maineka Maailma Pressifoto võidupildid (5)

Nuttev tüdruk piiril. Hondurasest pärit väike Yanela Sanchez nutab samal ajal kui USA piirivalveametnikud teda ja tema ema Sandra Sanchezt Texase osariigis McAllenis vahistavad. USA, 12. juuni 2018. Foto: John Moore, Getty Images
Copy

Maailma Pressifoto Sihtasutus (World Press Photo) kuulutas Amsterdamis peetud auhinnatseremoonial välja 62. maailma pressifoto konkursi võitja, andes auväärse tiitli fotograaf John Moore`i tööle «Nuttev tüdruk piiril».

Sõltumatu žürii valis 2019. aasta maailma parimaks pressifotoks John Moore`i töö «Nuttev tüdruk piiril». Sama töö valiti ka 2019. aasta parimaks ülduudisfotoks.

Moore`i «Nuttev tüdruk piiril» on lihtne ja rabav kokkuvõte USA-Mehhiko piiril toimuvast, kus Kesk-Ameerikas lokkava jõuguvägivalla eest põgenevad migrandid on jäänud Ühendriikide poliitilise siseheitluse hammasrataste vahele.

Eelmisel aastal šokeerisid avalikkust teated, et USA võimud on hakanud president Donald Trumpi kehtestatud nulltolerantsi poliitika ajel eraldama piiril kinni peetud perekondasid ja hoiavad lapsi vanglaid meenutavates kinnipidamisasutustes.

Fakti, et Moore`i foto põhjal algatati vägagi tuline ühiskondlik debatt, mis viis lõpuks vastuolulise poliitika kaotamiseni, tõestab taaskord klišeelikku tõdemust, et mõnikord ütleb pilt rohkem kui tuhat sõna.

Aastast 1955. välja antav maailma pressifoto auhind tunnustab töid, mis kajastavad viimasel aastal aset leidnud suure ajakirjandusliku väärusega sündmust või teemat. Sel korral on võitjate seas palju sotsiaalsetele ja keskkonnaprobleemidele viitavaid töid.

Tasub märkida, et tervelt kolm tööd on seotud USA migratsioonipoliitikaga. Parima fotoloo tiitli pälvis Ten Hoopeni «Migrandikaravan», mis jäädvustas migrandikaravani teekonda eelmise aasta oktoobris ja novembris Hondurasest Ameerika Ühendriikidesse.

Aasta pressifoto

«Nuttev tüdruk piiril»

John Moore, Getty Images

Hondurasest pärit väike Yanela Sanchez nutab samal ajal kui USA piirivalveametnikud teda ja tema ema Sandra Sanchezt Texase osariigis McAllenis vahistavad. USA, 12. juuni 2018.
Hondurasest pärit väike Yanela Sanchez nutab samal ajal kui USA piirivalveametnikud teda ja tema ema Sandra Sanchezt Texase osariigis McAllenis vahistavad. USA, 12. juuni 2018. Foto: John Moore, Getty Images

Immigrantide perekonnad olid parvetanud üle Rio Grande Mehhikost Ameerika Ühendriikidesse ja peeti seal USA võimude poolt kinni. Sandra Sanchez ütles, et oli oma tütrega kuu aega läbi Kesk-Ameerika ja Mehhiko reisinud, et jõuda USAsse ja seal asüüli paluda.

President Donald Trumpi administratsioon kuulutas piiril välja nulltolerantsi poliitika, mis tähendas, et USAs kinni peetud migrantide osas võidi algatada kriminaalmenetlus. Selle tulemusena lahutati paljud kinnipeetud vanemad oma lastest ning sageli saadeti pereliikmed erinevatesse kinnipidamiskeskustesse.

Pärast selle foto ülemaailmset avaldamist kinnitas USA tolli- ja piirivalveamet, et Yanela ja tema ema ei olnud nende tuhandete perede seas, keda USA ametnikud olid eraldanud. Sellest hoolimata pidi president Trump laialdase hukkamõistu tõttu eelmise aasta 20. juunil vastuolulise poliitika lõpetama.

Aasta pressifotode nominendid

«Gaasirünnaku ohvrid Ida-Ghoutas abi saamas»

Mohammed Badra, European Pressphoto Agency

Mees ja laps saamas arstiabi pärast Ida-Ghouta al-Shifunieh` linnajaole korraldatud arvatavat gaasirünnakut. Süüria, 25. veebruar 2018.
Mees ja laps saamas arstiabi pärast Ida-Ghouta al-Shifunieh` linnajaole korraldatud arvatavat gaasirünnakut. Süüria, 25. veebruar 2018. Foto: Mohammed Badra, European Pressphoto Agency

«Almažiiri poiss»

Marco Gualazzini, Contrasto

Orvuks jäänud poiss jalutab Tšaadis Boli linnas mööda seinast, kuhu on joonistatud raketiheitjad.
Orvuks jäänud poiss jalutab Tšaadis Boli linnas mööda seinast, kuhu on joonistatud raketiheitjad. Foto: Marco Gualazzini, Contrasto

«Rasedus pärast FARC-i lapsekeelu lõppu»

Catalina Martin-Chico, Panos

Yorladis on rase juba kuuendat korda, eelmised viis rasedust katkestati tema FARC-i aastate ajal. Naine suutis peita oma viiendat rasedust komandöri eest kuus kuud lohvakate riiete kandmisega.
Yorladis on rase juba kuuendat korda, eelmised viis rasedust katkestati tema FARC-i aastate ajal. Naine suutis peita oma viiendat rasedust komandöri eest kuus kuud lohvakate riiete kandmisega. Foto: Catalina Martin-Chico, Panos

«Jamal Khashoggi kadumine»

Chris McGrath, Getty Images

Tundmatu mees üritab takistada pressi, samal ajal kui Saudi uurimisrühm saabub Istanbuli Saudi Araabia konsulaati, et lahendada rahvusvahelist üldsust vapustanud ajakirjanik Jamal Khashoggi kadumine.
Tundmatu mees üritab takistada pressi, samal ajal kui Saudi uurimisrühm saabub Istanbuli Saudi Araabia konsulaati, et lahendada rahvusvahelist üldsust vapustanud ajakirjanik Jamal Khashoggi kadumine. Foto: Chris McGrath, Getty Images

«Akashingad – vaprad naised»

Brent Stirton, Getty Images

Aasta pressifoto nominent ja 1. koht keskkonnafoto kategoorias

30-aastane Petronella Chigumbura, kes on ainult naistest koosneva salaküttide vastase üksuse Akashinga liige, osalemas varjumise õppustel Phundundu rahvuspargis Zimbabwes.
30-aastane Petronella Chigumbura, kes on ainult naistest koosneva salaküttide vastase üksuse Akashinga liige, osalemas varjumise õppustel Phundundu rahvuspargis Zimbabwes. Foto: Brent Stirton, Getty Images

Akashinga («Vaprad») on korrakaitseüksus, mille eesmärk on töötada koos kohalike elanikega, et tagada kogukondade ja keskkonna pikaajaline heaolu. Akashinga liikmed on keerulise taustaga naised, kellele pakutakse tööd ja võimalusi, nii antakse kohalikele võimalus eluslooduse kaitsest kasu lõigata.

Kaasaegsete teemade kategooria

«Kubanitad»

Diana Markosian, Magnum Photos

1. koht kaasaegsete teemade kategoorias

Kuubalanna Pura sõidab Havanas roosa 1950. aastatest pärit kabrioletiga, et tähistada oma viieteistkümnendat sünnipäeva.
Kuubalanna Pura sõidab Havanas roosa 1950. aastatest pärit kabrioletiga, et tähistada oma viieteistkümnendat sünnipäeva. Foto: Diana Markosian, Magnum Photos

Tüdrukute quinceañera (viieteistkümnes sünnipäev) on latiinode siirderiitus, millega märgitakse jõudmist naiseikka. Tegu on soospetsiifilise riitusega, millega rõhutatakse tüdruku puhtust ja valmidust abieluks.

Pered võtavad selle tähistamise suurelt ette, tihti korraldatakse sündmuse raames suured pidustused. Tüdrukud riietavad end printsessideks, kehastades üheks päevaks fantaasiat ja naiselikkuse näilist ideaali. Kuubas on traditsioon teisenenud etenduseks, mis hõlmab ka foto- ja videovõtteid ning mida talletatakse sageli fotoalbumites.

Pura quinceañera oli erilise tähtsusega, sest mõned aastad varem diagnoositi tal ajukasvaja ja arstid ütlesid, et ta ei ela vanemaks kui 13 aastat.

«Meeste vägistamine»

Mary F. Calvert

2. koht kaasaegsete teemade kategoorias

Endine USA mereväelane Ethan Hanson võtmas vanni oma kodus Austinis, Minnesota osariigis. Hanson ei suuda sõjaväeteenistuses saadud seksuaalse trauma tõttu duši all käia.
Endine USA mereväelane Ethan Hanson võtmas vanni oma kodus Austinis, Minnesota osariigis. Hanson ei suuda sõjaväeteenistuses saadud seksuaalse trauma tõttu duši all käia. Foto: Mary F. Calvert

Keskkonnafotode kategooria

«Evakueeritud»

Wally Skalij, Los Angeles Times

2. koht keskkonnafoto kategoorias

Evakueeritud hobused on seotud posti külge Zuma rannas Malibus. Taamal lõõmavad California maastikupõlengud.
Evakueeritud hobused on seotud posti külge Zuma rannas Malibus. Taamal lõõmavad California maastikupõlengud. Foto: Wally Skalij, Los Angeles Times

«Elu hüljatud asjade keskel»

Mário Cruz

3. koht keskkonnafoto kategoorias

Manila piirkonnas taaskasutatavat materjali koguv laps lamamas madratsil keset Pasigi jõe prügi. Filipiinidel voolav Pasigi jõgi kuulutati 1990. aastatel bioloogiliselt surnuks tööstussaaste ja jäätmete tõttu, mida viskasid sinna ilma adekvaatse sanitaarse taristuta elavad kogukonnad.
Manila piirkonnas taaskasutatavat materjali koguv laps lamamas madratsil keset Pasigi jõe prügi. Filipiinidel voolav Pasigi jõgi kuulutati 1990. aastatel bioloogiliselt surnuks tööstussaaste ja jäätmete tõttu, mida viskasid sinna ilma adekvaatse sanitaarse taristuta elavad kogukonnad. Foto: Mário Cruz

Ülduudisfotode kategooria

«Vulkaani vaikelu»

Daniele Volpe

2. koht ülduudisfotode kategoorias

Mahajäetud maja elutuba San Miguel Los Lotesi linnas Guatemalas pärast Volcán de Fuego purset 3. juunil.
Mahajäetud maja elutuba San Miguel Los Lotesi linnas Guatemalas pärast Volcán de Fuego purset 3. juunil. Foto: Daniele Volpe

«Ühepoolne»

Brendan Smialowski, Agence France-Presse

3. koht ülduudisfotode kategoorias

Ühepoolne. USA president Donald Trump juhatab Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni käsikaudu Valge Maja Ovaalkabinetti.
Ühepoolne. USA president Donald Trump juhatab Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni käsikaudu Valge Maja Ovaalkabinetti. Foto: Brendan Smialowski, Agence France-Presse

Loodusfotode kategooria

«Konnajalgade kogumine»

Bence Máté

1. koht loodusfotode kategoorias

Vigastatud jalgadega konnad üritavad pärast vette tagasi viskamist keset konnakudu pinnale tõusta. Foto on tehtud Rumeenias, Ida-Karpaatias Covasna maakonnas.
Vigastatud jalgadega konnad üritavad pärast vette tagasi viskamist keset konnakudu pinnale tõusta. Foto on tehtud Rumeenias, Ida-Karpaatias Covasna maakonnas. Foto: Bence Máté

Kevadisel sigimis- ja kudemisajal püütakse konnasid nende jalgade toiduks kasutamise eesmärgil. Mõnikord lõigatakse jalad ära elusalt loomalt. Konnade jäsemeid müüakse aastas umbes 40 miljoni dollari väärtuses üle kogu maailma. Väike osa Karpaatide elanikkonnast teenibki elatist konnade püüdmise ja nende jalgade müügiga.

«Flamingo sokid»

Jasper Doest

2. koht loodusfotode kategoorias

Kariibi flamingo uurib oma improviseeritud ravisokke, mis on mõeldud tema raske jalahaiguse ravimiseks. Foto on tehtud Curaçaos Fundashon Dier en Onderwijs Caribeni ühenduses.
Kariibi flamingo uurib oma improviseeritud ravisokke, mis on mõeldud tema raske jalahaiguse ravimiseks. Foto on tehtud Curaçaos Fundashon Dier en Onderwijs Caribeni ühenduses. Foto: Jasper Doest

«Klaasliblikas»

Angel Fitor

3. koht loodusfotode kategoorias

Tiibadega meduus Leucothea multicornis Hispaania rannikul Alicante lähedal tiibu sirutamas.
Tiibadega meduus Leucothea multicornis Hispaania rannikul Alicante lähedal tiibu sirutamas. Foto: Angel Fitor

Portreefotode kategooria

«Dakari mood»

Finbarr O'Reilly

1. koht portreefotode kategoorias

Dakari mood. Diarra Ndiaye, Ndeye Fatou Mbaye ja Mariza Sakho poseerivad disainer Adama Parisi loominguga fotosessioonil uudishimulike kohalike silme all Senegali pealinnas Dakaris.
Dakari mood. Diarra Ndiaye, Ndeye Fatou Mbaye ja Mariza Sakho poseerivad disainer Adama Parisi loominguga fotosessioonil uudishimulike kohalike silme all Senegali pealinnas Dakaris. Foto: Finbarr O'Reilly

Dakar on franko-aafrika moe kasvavaks keskuseks, kus tegutseb ka Aafrika esimene ainult moele pühendatud telejaam Fashion Africa TV.

Iga-aastasel Dakari moenädalal peetakse ekstravagantseid tänavaetendusi, mis on kõigile huvilistele tasuta ja mis meelitavad kohale tuhandeid inimesi igast pealinna otsast. Adama Paris (kellel on ka nimekaim) on nii moenädala kui paljude muude disainiprojektide juures vedav jõud.

«Mustad linnud»

Heba Khamis

2. koht portreefotode kategoorias

71-aastane Jochen ja 21-aastane Mohamed (nimed muudetud) istumas Berliinis Tiergarteni pargis. Joachen armus Mohamedi, kes töötas varem pargis seksitöötajana. Nüüd on nad 19 kuud kohtamas käinud.
71-aastane Jochen ja 21-aastane Mohamed (nimed muudetud) istumas Berliinis Tiergarteni pargis. Joachen armus Mohamedi, kes töötas varem pargis seksitöötajana. Nüüd on nad 19 kuud kohtamas käinud. Foto: Heba Khamis

«Kui ma olin haige»

Aljona Kotšetkova

3. koht portreefotode kategoorias

Aljona Kotšetkova istub kodus laua taga, suutmata vähiravi ajal oma lemmiktoitu boršisuppi süüa.
Aljona Kotšetkova istub kodus laua taga, suutmata vähiravi ajal oma lemmiktoitu boršisuppi süüa. Foto: Aljona Kotšetkova

Spordifotode kategooria

«Poks Katangas»

John T. Pedersen

1. koht spordifotode kategoorias

Poksija Moreen Ajambo treenib Rhino poksiklubis Katangas, mis on Ugandas Kampala linnas asuv hiiglaslik slummiasum.
Poksija Moreen Ajambo treenib Rhino poksiklubis Katangas, mis on Ugandas Kampala linnas asuv hiiglaslik slummiasum. Foto: John T. Pedersen

Katangas elab vähese elamispinna ja sageli äärmise vaesuse tingimustes üle 20 000 inimese. Poksiklubil ei ole mingit välist rahastust. Seitsme lapse ema Ajambo poksib Uganda rahvusnaiskonnas. Meeste poksil on Ugandas pikk ajalugu, kuid naispoksijaid kimbutab sageli võimaluste puudumine rahvusvahelisel tasemel võistlemiseks.

«Päikeselõõsa serv»

David Gray, Reuters

2. koht spordifotode kategoorias

Naomi Osaka servimas Australian Openi mängus rumeenlanna Simona Halepi vastu. Foto on tehtud Melbourne`is Margaret Court Arenal 22. jaanuaril.
Naomi Osaka servimas Australian Openi mängus rumeenlanna Simona Halepi vastu. Foto on tehtud Melbourne`is Margaret Court Arenal 22. jaanuaril. Foto: David Gray, Reuters

«Shields lööb vastu»

Terrell Groggins

3. koht spordifotode kategoorias

Olümpiavõitja Claressa Shields (paremal) kohtus poksimatšil Hanna Gabrielsiga. Foto on tehtud 22. juunil Detroitis Masonic Temple`i areenil.
Olümpiavõitja Claressa Shields (paremal) kohtus poksimatšil Hanna Gabrielsiga. Foto on tehtud 22. juunil Detroitis Masonic Temple`i areenil. Foto: Terrell Groggins

Sündmusfotode kategooria

«Michael Nadayo surm»

Ezra Acayan

2. koht sündmusfotode kategoorias

Michael Nadayo surnukeha lebamas Filipiinidel Quezon City tänaval. Nadayo tapeti keset Filipiinide uimastisõda tundmatute isikute poolt mälestusteenistusel leinajate ees.
Michael Nadayo surnukeha lebamas Filipiinidel Quezon City tänaval. Nadayo tapeti keset Filipiinide uimastisõda tundmatute isikute poolt mälestusteenistusel leinajate ees. Foto: Ezra Acayan

«Ronimine üle piiritara»

Pedro Pardo, Agence France-Presse

3. koht sündmusfotode kategoorias

Ronimine üle piiritara. Kesk-Ameerika migrandid ronimas üle USA-Mehhiko piiritara El Chaparrali piiripunkti lähedal Baja California osariigis Mehhikos.
Ronimine üle piiritara. Kesk-Ameerika migrandid ronimas üle USA-Mehhiko piiritara El Chaparrali piiripunkti lähedal Baja California osariigis Mehhikos. Foto: Pedro Pardo, Agence France-Presse
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles