Poola välisministrist võib saada NATO juht

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radosław Sikorski.
Radosław Sikorski. Foto: AFP / Scanpix

NATO peasekretäri Jaap de Hoop Schefferi ametiaeg lõpeb selle aasta suvel ja diplomaatilistes ringkondades räägitakse üha kõvemal häälel Poola välisministri Radoslaw Sikorski võimalustest saada alliansi uueks juhiks.


Kõige tõenäolisemaks kandidaadiks 26-liikmelise sõjalise alliansi peasekretäri kohale peetakse Poola välisministri Radosław Sikorski kõrval ka Taani valitsusjuhti Anders Fogh Rasmusseni.

Lisaks Sikorskile ja Rasmussenile on räägitud ka Bulgaaria endise välisministri Solomon Passy ja Briti kaitseministri Des Browne´i võimalustest saada NATO peasekretäriks.

Hollandlane de Hoop Scheffer on NATO peasekretäri ülesandeid täitnud alates 2003. aasta esimesest jaanuarist.

Poola peaminister Donald Tusk on varem kinnitanud, et on viimastel kuudel pidanud konsultatsioone NATO liikmesriikide juhtidega Sikorski võimaliku nimetamise üle alliansi uueks peasekretäriks. Sikorski on aga kommentaaridest siiani keeldunud.

Sikorski selja taha on asunud ka Poola konservatiivne president Lech Kaczyński, kes on varem Sikorskit süüdistanud Moskva huvide soosimises, teatas Reuters.

«Igal Poola poliitikul on sel ametikohal Poola presidendi toetus,» kinnitas Kaczyński usutluses Radio Zetile.

Tüli liberaalse valitsuskabineti ja euroskeptikust riigipea vahel on hõõgunud juba aastaid, kuid eriti koomiliseks muutus see selle aasta suvel toimunud Euroopa Liidu tippkohtumisel, kui Poola ametlikku delegatsiooni mittekuuluv Kaczyński otsustas omal initsiatiivil Ülemkogule sõita.

Varem olid Tusk ja Sikorski soovitanud Kaczyńskil tippkohtumisele mitte sõita, sest nende hinnangul peaks Poolat majandusasjades esindama  suurem finantsasjade asjatundja. Sikorski ei pidanud liialduseks ka presidenti põlvili paluda, kui viimane seda soovib.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles