Iisraeli kosmoseaparaat purunes Kuul maandumise katsel (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli lennujuhtimiskeskus jälgib kosmoseaparaadi Beresheet lähenemist Kuule.
Iisraeli lennujuhtimiskeskus jälgib kosmoseaparaadi Beresheet lähenemist Kuule. Foto: Handout / Reuters / Scanpix

Iisraeli katse maandada eile Kuul oma kosmoseaparaat ebaõnnestus viimasel minutil mootoririkke tõttu ja aparaat purunes Kuu pinnale kukkudes.

«Me kindlasti kukkusime Kuu pinnale,» ütles Iisraeli kosmosetööstuse üks juhte Opher Doron ja lisas, et kosmoseaparaat Beresheet purunes.

Doroni sõnul lülitus kosmoseaparaadi mootor vahetult enne maandumist välja. Selleks ajaks, kui see uuesti tööle saadi, liikus kosmoseaparaat Kuu poole juba liiga kiiresti, et turvaliselt maanduda. Teadlased püüavad nüüd ebaõnnestumise põhjust välja selgitada.

Iisraeli kosmoseaparaadi maandumist edastati riigitelevisioonis, lennujuhtimiskeskuses jälgis toimuvat teiste seas ka peaminister Benjamin Netanyahu.

«Kui esimene kord ei õnnestunud, siis püüa uuesti,» ütles peaminister ja lubas, et uus Iisraeli kosmoseaparaat maandub edukalt Kuul lähema kahe-kolme aasta jooksul.

Kosmoseaparaat, mille ehitasid Iisraeli kosmoseettevõte IAI ja ühendus SpaceIL, alustas teekonda Kuu poole 22. veebruaril Canaverali neemelt USA-s SpaceX-i kanderaketiga Falcon.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles