ICC ei alusta Afganistani sõjakuritegude kohta juurdlust

Copy
Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) peaprokurör Fatou Bensouda.
Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) peaprokurör Fatou Bensouda. Foto: EPA/Scanpix

Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (ICC) kohtunikud lükkasid reedel tagasi peaprokuröri taotluse alustada juurdlust Afganistanis toime pandud sõjakuritegude suhtes. 

«Kohtunikud otsustasid, et juurdlus Afganistani olukorra suhtes ei teeniks praeguses etapis õigusemõistmise huve,» teatas Haagis asuv kohus avalduses. 

Samas lisatakse, et Afganistani praegune olukord muudab eduka uurimise ja kohtumenetluse väljavaated iseäranis piiratuks.

Kohtunike sõnul tuleb piiratud eelarvega ICC-l prioriteedid paika seada ja suunata raha tegevuseks, millel on paremad õnnestumisväljavaated.

USA tühistas eelmisel nädalal ICC peaprokuröri Fatou Bensouda sissesõiduviisa seoses võimaliku juurdlusega Ühendriikide sõdurite tegude üle Afganistanis alates 2003. aastast.

Bensouda teatas 2017. aastal, et palub kohtunikelt luba algatada juurdlus väidetavate sõjakuritegude kohta Afganistani sõjas. Nii nende kohta, mille on sooritanud Taliban ja Afganistani valitsusväed, kui ka nende, mille on toime pannud rahvusvahelised väed, seal hulgas USA sõjavägi. 

Valge Maja ähvardas ICC kohtunikke ja prokuröre juba mullu septembris sanktsioonidega, kui nad otsustavad uurida ameeriklasi või Iisraeli. 

USA on keeldunud 2002. aastal loodud ICC-ga ühinemast ega tunnusta kohtu võimu Ameerika kodanike üle. USA väitel ohustab ICC riigi suveräänsust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles