Pence kaitses WikiLeaksi kohta vastakaid avaldusi teinud Trumpi

Copy
USA asepresident Mike Pence neljapäeval Washingtonis Lõuna-Korea presidenti Moon Jae-ini vastu võtmas.
USA asepresident Mike Pence neljapäeval Washingtonis Lõuna-Korea presidenti Moon Jae-ini vastu võtmas. Foto: SGSAN / ZUMAPRESS.com / MEGA/Scanpix

USA asepresident Mike Pence asus reedel kaitsma president Donald Trumpi vastukäivaid avaldusi WikiLeaksi ja selle neljapäeval Londonis vahistatud asutaja Julian Assange'i kohta.

Trumpi varasemad kiidusõnad WikiLeaksi kohta ei tähenda heakskiitu, ütles Pence telejaamale CNN.

Ühendriikide riigipea ütles pärast Assange'i vahistamist esimese asjana ajakirjanikele: «Ma ei tea WikiLeaksist midagi. See ei ole minu asi.»

Ta kinnitas, et ei tea tegelikult midagi ka Assange'ist.

See tundub üllatav, sest 2016. aasta valimiskampaania ajal ülistas Trump korduvalt WikiLeaksi ning kiitis takka häkkimist ja andmelekkeid, mis olid kuus aastat varem tuhandete USA sõjaväe- ja diplomaatiliste dokumentide avaldamisega ulatusliku skandaali põhjustanud.

«Ma armastan WikiLeaksi,» ütles Trump ühel puhul. Vabariiklaste presidendikandidaati rõõmustas ilmselt Demokraatide Rahvuskomitee (DNC) varastatud e-kirjade lekitamine, mis kahjustas tema demokraadist vastaskandidaadi Hillary Clintoni väljavaateid, ehkki WikiLeaksi süüdistati tihedas koostöös Vene luureteenistustega. 

Pence ütles CNN-ile, et Trump avaldas lihtsalt toetust info avalikustamisele valimiste ajal, mitte WikiLeaksile kui organisatsioonile.

«Ma arvan, et president tervitab alati, nagu teie ja meediagi, informatsiooni,» ütles Pence. «Aga see ei tähendanud mingil moel heakskiitu organisatsioonile, mis, nagu me nüüd teame, oli seotud Ameerika Ühendriikide salastatud informatsiooni levitamisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles