Berliinis õhiti Kolmanda Reichi sümboliks peetud spordihall

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Berliinis asuva Deutschlandhalle õhkimine
Berliinis asuva Deutschlandhalle õhkimine Foto: SCANPIX

Berliini Charlottenburgi rajooni linnapildist kadus Kolmanda Reichi võimu sümboliks peetud Deutschlandhalle, mille eksperdid õhkisid eile selleks, et teha ruumi uuele konverentsikeskusele.

Tohutu spordiareen ehitati Adolf Hitleri käsul valmis aastal 1935 üheksa kuuga. Aastal 1936 aset leidnud olümpiamängudel peeti seal poksi-, maadluse- ja tõstmise võistlused, vahendas The Local.

Ligi 16 000 pealtvaatajat mahutanud kinnine spordihall oli omal ajal maailma suurim ja see pidi väljendama riigi väärikust ning tulevikku.

Teise maailmasõja ajal sai Deutschlandhalle tõsiselt kannatada ja 1950ndatel ehitati see uuesti üles. Tollane linnapea Willy Brandt kuulutas ehitise «kaheks jagatud linna elutahte sümboliks».

Areenil on peetud jalgpallivõitlusi ja korraldatud tsirkuseetendusi. Ka on seal esinenud näiteks ABBA, Rolling Stones, Jimi Hendrix ja Queen.

1990ndatel sai selgeks, et ehitis vajab põhjalikku remonti. Ajalooliseks monumendiks nimetatud Deutschlandhalle pandi lõplikult kinni kaks aastat tagasi.

Krunt tehakse rusudest täiesti puhtaks järgnevate nädalate jooksul. Aastaks 2013 peaks samas kohas valmima 65 miljonit eurot maksma minev konverentsi- ja näitustekeskus.

Videot ehitise katuse õhkimisest vaata siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles