USA sõdur tappis Okinawal jaapanlanna ja võttis endalt elu (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaapani politseinik kortermaja ees, kus sündmused aset leidsid.
Jaapani politseinik kortermaja ees, kus sündmused aset leidsid. Foto: Kyodo / Reuters

USA sõjaväelane pussitas laupäeval Okinawa saarel jaapani naist ja võttis seejärel endalt elu, teatas Jaapani välisministeerium.

Okinawa saarel asuvad USA sõjaväebaasid on kohaliku elanikkonna hulgas äärmiselt ebapopulaarsed.

Jaapanis paiknevate USA vägede esindaja ütles, et laevastiku kriminaaljuurdlusteenistus teeb kohaliku politseiga koostööd, et mereväelase ja Okinawa elaniku surma asjaoludes selgusele jõuda.

"See on täielik tragöödia ja me võtame endale kohustuse uurimist toetada," öeldi avalduses.

Jaapani asevälisminister Takeo Akiba helistas USA suursaadikule William Hagertyle, palus uurimisega koostööd teha ja astuda samme, et midagi sellist enam ei juhtuks.

Okinawa elanikud pole USA vägede suhtes niigi kuigi hästi meelestatud pärast 1995. aastal aset leidnud 12-aastase tüdruku vägistamist. Elurajoonis asuva Futenma baasi asukohta on peetud pikka aega ohtlikuks ja see on plaanis kolida ümber Henoko rannikupiirkonda.

Arvamusküsitluste kohaselt ei toeta kohalikud ka Henoko plaani.

Okinawa moodustab alla ühe protsendi Jaapani maismaast, kuid saarel asuvad ligi pooled 54 000 Jaapanis baseeruvast USA sõdurist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles