Galerii: Soome sotsiaaldemokraadid kuulutasid oma nappi võitu valimistel (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soome sotsiaaldemokraadid kuulutasid oma ülinappi võitu eilsetel üldvalimistel, kus nad edestasid pärast 99 protsendi häälte kokkulugemist rahvuskonservatiivseid Põlissoomlasi vaid 0,2 protsendipunktiga. 

«Esmakordselt pärast 1999. aastat on Sotsiaaldemokraatlik Partei peaministri partei,» ütles erakonna esimees Antti Rinne poolehoidjatele, kui SDP oli taganud parlamendis 40 kohta ehk ühe enam kui Põlissoomlased. 

SDP-d toetas 17,7 ja põlissoomlasi 17,5 protsenti hääletanuist. Konservatiivne Koonderakond saab 17-protsendise toetusega eduskunnas 38 mandaati.

Oma ajaloo halvima tulemuse tegi 13,8 protsendi ja 31 parlamendikohaga Keskerakond, mille neli aastat väldanud kärpepoliitika ei pälvinud valijate heakskiitu.   

"Esmakordselt pärast 1999. aastat on Sotsiaaldemokraatlik Partei peaministri partei," ütles erakonna esimees Antti Rinne poolehoidjatele pärast seda, kui SDP oli taganud parlamendis 40 kohta ehk ühe enam kui Põlissoomlased. 

Tasavägine tulemus teeb läbirääkimised uue koalitsioonivalitsuse moodustamiseks äärmiselt keeruliseks. 

Valimiskampaania ajal väljendasid paljud erakonnad suurt kahtlust valitsusvastutuse jagamise üle Põlissoomlastega, kes on ärgitanud piirama sisserännet pea nullini ning nimetanud võitlust kliimamuutuste vastu hüsteeriaks.

Rinne, kes pidas tulemust sotsidele väikeseks pettumuseks, ei välistanud koalitsiooni moodustamisel siiski koostööd ka Põlissoomlastega. Ta lubas saata kõigile erakondadele, ka Põlissoomlastele küsimustiku. 

"Samad küsimused lähevad teele kõigile erakondadele. Vastuste põhjal hindame, kellega võib püüda valitsuskõnelusi edasi viia," lausus Rinne, kelle sõnul on tema jaoks tähtis väärtuste teema. 

"See on liim, mis valitsust koos hoiab ja võimaldab edasi liikuda," lisas ta.

Kolmandaks on valimistel platseerumas 38 parlamendikohaga konservatiivne Koonderakond ja neljandaks praegu valitsust juhtiv Keskerakond, kelle kärpepoliitika valijate seas ebapopulaarseks osutus.  

Peaminister Juha Sipilä tunnistas Soome meediale, et tema partei on valimiste suurim kaotaja, ning nimetas tulemust suureks pettumuseks. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles